140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Невиждан от години интерес към ловната вечеринка в Габрово

В петъчната вечер ресторантът в центъра на Габрово се пукаше по шевовете, защото побра само 320 човека, а мераклиите да присъстват на вечеринката бяха още над 50. Интересът към ловният празник е уникален, защото през последните години рязко бе спаднал към подобни дружествени празници. Най-аткрактивен бе най-малкият участник във вечеринката – това е Стилиян на 1 г. и 4 месеца.

Венцислав Маринов, председателят на управителния съвет на СЛРД „Чардафон” видимо беше доволен от случилото се, защото то е мерило за уважението, оценката, таченето на общите ловни проблеми и отношението към тях като към обща ловджийска съдба.

На ловния празник гост бе председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Иван Петков. В приветствието си той поздрави ловците и риболовците, похвали ги, че габровци първи са възстановили вечеринките.

Г-н Маринов даде сведение, че през ловен сезон 2016/2017 са отстреляни при план 464 – 303 диви прасета,1130 пъдпъдъка, 133 гургулици, 5 гугутки, 317 зеленоглави патици. От хищниците – 92 чакала, 78 лисици, 10 бялки, 75 скитащи кучета. Дружинка Гачевци е с най-добри резултати в лова и затова председателят й Иван Найденов излезе да получи наградата за всички. Заради голямата слука и заради отстреляните най-много диви прасета по брой и по килограми, отличие получи ловецът от дружинка Гъбене – Димитър Лалев Атанасов. Хищничар на годината стана Димитър Стоев Димитров.

Може би най-важното в приветствието на г-н Маринов беше следното:

„През цялата 2016 година бяха започнати редица нови инициативи и мероприятия, като: закупуването на двата етажа на сградата на Сдружението, с което имотът придобива цялостен облик. И още – узаконен беше, и въведен в експлоатация рибарник-ресторантът „Пъстървата” в к. Радецки.”

Минчо Христов, който е голям помагач на Сдружението, получи книгата „Ловът в България”, с което бе поощрен и като най-новия председател в сдружението, на дружинка Донино. Христо Куцилев – председател на дружинка Козирог, деен радетел дружеството да се развива, също бе поощрен с тази книга.

В късните часове на вечерта томболата раздвижи очакванията за слука. В голямата кутия се изреждаха да разбъркат номерата ту малки, ту стари, за да няма съмнения за пристрастия.

С броя на часовете купонът качваше градусите, а веселбата даде признаци, че ще осъмне.

 

Повече информация в бр. 8 на в. “Наслука” на 22 февруари

 

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ