140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Николай Николов, специалист по лова на СЛРД „Чардафон” – Габрово:

Рекордно количество фураж осигури тази година сдружението в Габрово до 10 януари 2017 г. Втора седмица вече снегът продължава да трупа и да зазимява всичко живо, като го обрича да остане за дълго на едно място. Красив и романтичен, снежният капан обездвижи дори най-урбанизираните райони, които разполагат с модерна техника, за да се борят с природните бедствия. А какво да кажат животните, които ни парно имат, ни градски транспорт, ни готова храна в магазина. Снегът ги принуди да се натискат някъде на завет, изчаквайки природата да се навилнее и тогава чак да проходят из дълбокия сняг с надежда да си намерят храна. А колко ли дни са минали от последното им хранене? Какъв по-подходящ момент от този, когато в Балкана снежната покривка отдавна е минала половин метър и както личи от постоянството на валежите на места ще натрупа и метър, ловците, които винаги са били най-близо до дивеча и неговите неволи, да нарамят чували, впрягайки онази претенциозна високопроходима техника, а защо не и пеша, ако теренът позволява, да идат да напълнят хранилките и така да дадат кураж на животните да се борят с  амбициозния сняг.

  • Интензивното подхранване на дивеча през зимата започна още на 15 декември м.г. и ще продължи до 15 март 2017-а, според изискванията в Правилника за приложение на ЗЛОД чл. 50.  – споделя Николай Николов. – Сякаш сдружението е знаело още преди, че ни чака тежка зима, защото тази година то осигури рекордно голямо количество от 47 т концентриран фураж. В сравнение с предишните години това е повече от два пъти, като се има предвид, че тогава са осигурявани едва между 20 и 35 т. Тези 47 т фураж бяха разпределени между дружинките. Освен по график всяка дружинка сама организира подхранването в такава извънредна ситуация като сегашната. Ние сме смесен район – ловните райони на почти половината дружинки обхващат сериозния Предбалкан и само малка част се разстилат в по-мек релеф, където има повече посеви и различни култури, с които дивечът може да се изхранва. В този сняг се очаква дивите свине да слязат от Балкана, където се задържаха досега благодарение на изобилието на жълъд там, и да търсят да се прехранват в по-ниското. Традиционно през летния сезон ловците полагаха необходимите грижи за дивеча – зареждане на солищата със сол, подготовка на хранилките, ремонтиране на ловностопанските съоръжения и всички отчитаха редовно присъствие на дивеч. Така беше докъм средата на септември. През месеците октомври и ноември прасетата намаляха сериозно. Това е време, през което те се насочват към масивите с царевица в полските райони и от друга страна, те се качват високо в Балкана, където тази година има изобилие на буков  жълъд. Такива са сведенията и на колегите от държавния ловен район. Въпреки това, тази година сме по-добре от миналата година. Таксацията през май м.г. показа високо присъствие на диви прасета в района, както и на елени и на сърни, също и на фазан, който разселваме през последните години.

През октомври на територията на Сдружението са отстреляни общо 67 прасета, от които 47 мъжки и 20 женски, от които повечето са приплоди, зрелите са само три. При мъжките имаме отстреляни три зрели животни, осем средновъзрастни и две млади и всичко останало до 47 са приплоди. Големите прасета са отстреляни в дружинките „Етъра” – едно и „Смирненски”- две. През октомври най-много прасета са отстреляни в дружинките „Козирог” – 11, с по 8 броя са дружинките „Яворец”, „Гачевци” и „Борово”, 7 в „Гъбене”, 6 в „Донино”. С нула прасета е само дружинка „Кметовци”.

През ноември са отстреляни общо 79 диви свине, от които 20 женски и 59 мъжки. Най-голям отстрел имат дружинките „Гъбене” – 14, „Етъра” – 12, „Козирог” – 10, „Гачевци” – 8,     „Поповци”– 7. Нулеви резултати нямаме. По-високият отстрел отдавам на прибирането на царевицата и разгонване на прасетата от полските райони, и провеждането на групов лов в държавния ловен  район.

Накрая на сезона на груповия лов на дива свиня цифрите за отстрела са: дружинка Гачевци има 42 диви прасета, Етъра – 36, Гъбене – 35, Жълтеш – 29, Козирог – 27, Яворец – 23, Смирненски – 22, Донино – 20, Борово – 18, Враниловци – 17, Поповци – 16, Драгановци – 12 и Кметовци – 10.

Всеки път, когато председателите идваха да получават бележките за групов лов на дива свиня, им напомняхме, че трябва да се избягва стрелбата по зрели женски животни и по майки, за да имаме популация догодина и до друга. Разбивката на резултата показва, че притежаваме и културата, и отговорността да съхраним популацията на дива свиня и занапред.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ