140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Отчетно-изборно събрание на ЛРД-Ново село

Бурно премина годишното отчетно-изборно събрание на ловно-рибарската дружина в Ново село, втората по големина в сдружение ЛРС „Сокол 1884”-Велико Търново. Разискванията бяха най-вече за бъдещето, за увеличаването на дивеча и намаляването на хищниците.

Ловците са доволни от отминалия ловен сезон, предимно от отстрела на диви свине. Най-големият глиган, 180 кг, беше повален от Радослав Радев. Мерт Чолаков, син на председателя на
дружината Йосиф Чолаков, и Станислав Димитров са първенци по бройки отстреляни
диви прасета – по три, а Тихомир Неделчев се отчете с две.

Добре се справят и ловците, определени да регулират популацията на хищниците. Най-добър сред тях е Деян Ляпчев. В неговия актив за отминалия ловен сезон има двадесетина чакала и шест лисици. Проблемът с хищниците обаче трудно може да се реши. По селските улици се разхождат не само лисици, но и чакали. Хищниците се спотайват в изоставените селскостопански постройки, търсят храна в контейнерите за битови отпадъци и притесняват стопаните.

И през тази тежка зима ловците се справиха добре с  подхранването на дивеча. Дружината купи повече от един тон царевично зърно, с което редовно зареждаше хранилките.

За тази година обаче е предвидено да се създаде дивечова нива. Намислили са и още нещо – да разселят повече фазани, за да се умножат още ятата и да е по-успешен птичият лов.

В края на събранието новоселските ловци гласуваха досегашният председател Йосиф Чолаков да продължи да ги ръководи и през следващите четири години.

 

Повече информация в бр. 10 на в. “Наслука” на 8 март

 

Милка Денева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ