140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Откриха 14 мъртви къдроглави пеликана в язовир “Розов кладенец”

Преди дни в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ е получен сигнал за умиращи пеликани на язовир „Розов кладенец“, съобщиха от организацията. След съгласуване с РИОСВ и ОДБХ – Стара Загора е била анализирана обстановката. Групата е констатирала замръзване на почти целия язовир. В едно малко петно вода са били изброени 35 живи къдрави пеликана и още 60 броя кафевоглава потапници, 300 броя лиски, 220 броя голям корморан, 16 броя малък гмурец, 6 неми лебеди, 22 сиви чапли, но и 14 умрели къдроглави пеликана.

Екипът е установил, че ятото птици гладува, което може да се окаже една от причините, довели до смъртта на пеликаните. „Зелени Балкани“ планира подхранване на пернатите поне още 3-4 дни, като към менюто следващите дни ще бъдат включени и витамини за подсилване.

Все още се очакват официалните резултати на взетите по-рано проби от оторизираните ветеринарни власти от единия от умрелите пеликани. Каквото и да покажат резултатите, обаче, екипът ще продължи да се грижи за птиците, докато те не съберат достатъчно сили и не отлетят или ледът над езерото се разтопи и те да могат да се хранят сами.

 

Източник: Novini.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ