140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Прасетата се увеличават, ловците излизат с желание на лов

От няколко години насам за първи път през тази ловците от Ловно-рибарското сдружение „Сокол” в Крумовград излизат с желание на лов за дива свиня, казва специалистът по лова Павлина Карагьозова. Радостното е, че се наблюдава увеличение на прасетата. До края на ноември са отстреляни 75, докато миналата година за същия период са били едва 55. През  сезон 2015/2016 г. са били ударени общо 84 прасета, а през този се очаква да бъдат над 100. До момента най-добър отстрел имат дружините в Голяма чинка – 15, Аврен – 13 и Черничево – 11.

Хубавото е, че драстично увеличение на дива свиня се наблюдава на територията на цялото сдружение, докато през миналата година се е срещала предимно по ловищата на дружините  Крумовград, Странджево и Поточница.

Ловците търсят обяснение откъде са дошли прасетата тази година. Според едни прехвърлили са се от района на Странджа, заради изградената там телена ограда по границата, поради което не могат да преминат към вътрешността на страната и покрай границата се насочват  към Източните Родопи. Павлина Карагьозова смята, че увеличението на се дължи на доброто хранене и подхранване на дивеча. И през последните три-четири години са полагани същите грижи, както сега, но не е имало достатъчно прасета. Сдружението ежегодно  купува за подхранване на дивеча по 25 т концентриран фураж – основно царевица.  През тази година са били засети 184 дка дивечови ниви – овес, пшеница, царевица и картофи.

Вероятно прасета  в Крумовградското сдружение са прескочили и от съседното Кирковско сдружение.

Любопитното е, че са отстреляни две чисто бели прасета–албиноси в дружините на селата Токачка и Голямо Каменяне. В Чакаларовската дружина, която е  към сдружението в Кирково, също е отстреляно бяло прасе. 
ЛРС „Сокол” може да се похвали и с много добър отстрел на хищници. До края на ноември са отстреляни 21 вълка, 19 чакала и 149 лисици,  докато за цялата минала година отстрелът е бил съответно 15, 23 и 120 броя.

Случва в един ден на една и съща пусия да се падат и прасета, и вълци. Такива случаи има в дружините Голяма чинка и Крумовград.  През този сезон дружина Крумовград е видяла сметката на седем вълка, в Тинтява на четири и в Голяма чинка и Поточница на по три.

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ