140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Рекорден отстрел и грижи за дивеча в ЛРС-Ловеч

 

Много добре бяха организирани ловните излети във всичките 50 дружини на сдружението. Изключително опитните ръководите на ловните излети са се справили добре и освен слуката, която радва дружините, няма инциденти с ловното оръжие.

При план от 1234 диви свине са отстреляни 1170 броя. Причината да не достигнат 100 % от плана са отложените излети по президентските избори и тежките метеорологични условия, при които дружините сами са се отказали от излетите. Но не може да се отрече, че по време на таксацията през пролетта запасът е определен правилно и съответно планът за отстрел.

Най-добре по отношение на слуката са се представители ловците от дружината в с. Радювене – 158 броя, ЛРД-Угърчин 1 с 52 броя и Угърчин 3 с 31 прасета, Казачево – 44 прасета, Хлевене – 34 прасета, Микре – 40 броя. Радостното е, че има отстреляни екземпляри с трофейни качества, даже миналата година на изложението в Нитра, Словакия, са били представени част от тях.

Специалистът по лова в сдружението Стефан Минков споделя, че запасът на дивата свиня в техните райони е над допустимия – при определен запас от 1050 прасета реалната бойка е 1263. Така се движат цифрите през последните 3 години. Популацията на този дивеч се увеличава и в някои райони положението може да се определи като бедствено.

Добрите резултати на сдружението в отстрела се дължат и на регулирането на хищниците. През сезона при план от 1002 чакала са отстреляни 814, при лисиците при план от 648 са повалени 459, отсреляни са и 120 белки. Като това са данни до края на декември 2016 г.

Трябва да се отбележи, че ловният сезон за ловците от ЛРС-Ловеч не свърши с лова на дива свиня. Изключително изобилие от патици и гъски регистрират ловците през януари по река Осъм и излетите им са удовлетворителни за всички.

През тежките зимни дни с обилен сняг ловците разбиват със снегорини пъртини и доставят храна за дивеча. На 14 януари е бил организиран излет за всички дружини на фермено произведен фазан и тогава всички хранилки за едър и дребен дивеч са били заредени.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ