140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ще строят ново рибарско пристанище във Варна

Готов е проектът за рибарското пристанище в местност Карантината край “Аспарухово”. Той е внесен за съгласуване в Министерство на транспорта, а след това се очаква финансиране от фонд “Рибарство и аквакултури”, съобщи за Varna24.bg главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

“Надяваме се да бъдем одобрени, това е важна задача, необходима за града и бранша. Това е добро начало, тъй като едно модерно рибарско пристанище ще е добре за риболовния сектор, не само за промишления риболов, а и за малките рибари, които с това препитават семействата си. Това няма да е рибна борса, а място за продажба от първа ръка. Хората ще могат да купуват риба от самите лодки.

Ако е борса, трябва да бъде изградена отделна сграда, това предполага друга технология. Това е буквално място за първа продажба, така се води и като термин. Там ще има работилница за лодките”, обясни арх. Бузев.

Той сподели, че Общината има намерение да вложи свои средства за доработване на покривната конструкция на пристанището и тя да се превърне в мини амфитеатър. Там варненци и гостите на града трябва да имат свободен достъп, за да могат да наблюдават целия варненски залив и силуета на Варна.

Неотдавна областният управител на Варна Стоян Пасев обясни, че на Община Варна е прехвърлен парцел в местност “Карантината”, отреден за рибарско пристанище. Очакваше се през януари тази година да бъде отворена оперативна програма към Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция “Рибарство и аквакултури”, от където да бъде финансиран проекта.

“Пристанището вече е регистрирано. Програмата, която отваря, е само за ремонт и реконструкция на съществуващи пристанища. В България така е направено заданието, че се оказа, че на територията на Варна няма рибарско пристанище.

Вече има регистрирано такова и държавата прихвърли 4 декара площ за изграждането му. Проектът е готов, на работна фаза, вече може да се кандидатства за финансиране. Най-късно през април тази година може да се стартира, тъй като парите са вече отпуснати.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ