140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Спад в отстрела на диви свине във Великотърновско

Отстрелът на дива свиня в ловните полета на територията на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново през изминалия ловен сезон не успя да стигне цифрите от предишния. Планът в ловно-рибарските сдружения, държавните ловни стопанства и отдадените за ползване държавни ловни участъци е изпълнен на 59,5 %. Разликата в сравнение с 2015 година не е голяма, малко над 3 %, но все пак това е отстъпление. Причините – тежка зима, заради която не малко ловни дружини пропуснаха по два-три и повече ловни излета, неизлизане на лов заради президентските избори, а и на места беше отчетено намаляване на популацията на дивата свиня.

От Регионалната дирекция по горите отчитат, че най-добре се е справило сдружението в Златарица с 93 % изпълнение на плана за отстрел. По-добри са данните при организирания ловен туризъм. Държавните ловни стопанства, отдадените за ползване държавни ловни участъци и ловните дружини през изминалия ловен сезон посрещнаха 195 български и 212 чуждестранни ловци, които стреляха по глигани, благородни елени, сръндаци. Най-много от тях избраха държавното ловно-стопанство „Росица” в Лъгът – 79 българи и 100 чужденци.

Не са малко добрите трофеи, отличени с медали, при това повече от предишния ловен сезон. При благородните елени те са три златни, девет сребърни и пет бронзови. Три златни, един сребърен и осем бронзови са медалистите при глиганите. А от трофеите на сръндаци три се окичиха със златни медали и по един – със сребърен и бронзов.

 

Повече информация в бр. 9 на в. “Наслука” на 1 март

 

Милка Денева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ