140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Традиционна ловна вечеринка в ЛРС “Сокол 1911” Благоевград

Близо 350 ловци от 17-те съставки дружинки на ловно сдружение “Сокол 1911” в Благоевград се събраха на ловната си вечеринка, за да отчетат и да се повеселят след наскоро отминалия ловен сезон за 2016 г.

Началото на тази прекрасна традиция за сдружението се поставя на 19 януари 1924 г. по предложение на най-заслужилия деятел на ловното движение в Горна Джумая от началото на миналия век д-р Борис Проевски. С голямо въодушевление за първи път е изпят и химнът на горноджумайските ловци, чийто текст е написан от д-р Проевски. 

Събитието тази година беше уважено от председателя на Националната организация инж. Иван Петков, Бойка Костадинова, главен счетоводител на Националното ловно-рибарско сдружение, и други представители на местни и национални ведомства. На вечеринката присъстваха и гости от ловното дружество на гр. Щип, РМакедония.

Дългогодишният председател на сдружението Иван Василев отбеляза, че отминалият сезон е изключително успешен и че такава слука не е имало през последните 15-20 години. При планирани за отстрел 515 диви  прасета за 2016 г. ловците от благоевградското сдружение са отстреляли 505 броя, което е резултат от целогодишните грижи на ловците от сдружението. През годината в дивечовите хранилки са заложени 65 тона царевица на зърно.

С нужната отговорност се подхожда и към другата важна задача – борбата с хищниците. Убити са 19 вълка и 267 лисици.

Спечелените от проведената томбола диви свине пък бяха дарени на социялен дом за възрастни хора.

 

Разширен репортаж от събитието в бр. 6 на в. “Наслука” на 8 февруари

 

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ