НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Засилиха контрола по морето

След притеснително дълго затишие, през което никаква информация не достигна до медиите по отношение контролната дейност на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, най-после хората там се размърдаха. Ето какво са свършили.

През първата десетдневка на февруари инспектори от ИАРА извършиха 13 проверки по море в района на Бургаския залив. Съставени са общо 13 констативни протокола и един акт за установяване на административно нарушение.

Преди да бъдат осъществени проверките се е извършило наблюдение за установяване произхода на предлаганата на пазара прясна риба, както и наблюдения на бреговата линия и акваторията към нея до 1 миля. Установен е незаконен стопански риболов в близост до акваторията на едно от пристанищата в Бургаски залив и незаконен стопански риболов на бяла пясъчна мида в бухта „Каваци“, в местност „Алепу“.

В продължение на няколко поредни дни са извършени обиколки с патрулен катер, като са проверени и два риболовни кораба. В резултат на адекватните действия на инспекторите са иззети нерегламентирани риболовни мрежи с обща дължина 3 000 м и лодка с извънбордов двигател.

В същия период са извършени проверки в рибностопански обекти до с. Ливада, община Камено. Проведена е и съвместна проверка с РИОКОЗ – Бургас в търговската мрежа за продажба на есетров вид риба.

В изпълнение на графика, одобрен в испанския град Виго, за съвместни проверки с инспектори от Румъния, се извършиха такива във Варненския залив. В продължение на четири поредни дни с патрулен катер на ИАРА са инспектирани риболовни кораби, извършено е наблюдение при разтоварване на уловената риба, проверени са и обекти от търговската мрежа.

Съставени са два акта – за извършване на стопански риболов без нужното разрешение и за продажба на маломерна писия.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ