140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Борбата с хищниците застрашава белоглавите лешояди

През последните години преминаващите през Кресненския пролом можеха да видят величествения полет на ято белоглави лешояди. Този пернат животински вид беше завинаги изчезнал от нашите земи преди повече от 50-60 години, когато в борбата с едрите хищници се използваше изключително опасната отрова стрихнин. От 2010 година беше одобрен и разработен научен проект за възстановяване на ареала на този вид птици в района на Кресненското дефиле.

До тази зима птичата колония достига впечатляващите 61 броя. В средата на месец март се появява тревожен проблем. В южната част на пролома са открити мъртви 4 лешояда и един в тежко състояние. Пробите и изследванията от мъртвите птици във ветеринарните лаборатории показват, че смъртта им е настъпила следствие натравяне с пестициди от карбонатната група.

Предположенията и подозренията за това събитие са третирането на животински трупове от домашни животни с цел да бъдат примамка за едрите хищници – вълци и чакали. Именно в този район е регистрирана най-голямата вълча глутница, която през последните 3-4 години убива десетки домашни селскостопански животни. Въпреки абсолютната забрана за борба с тези хищници чрез използване на различни видове отровни препарати, някои животновъди анонимно и дискретно използват този способ. Така жертва на битката между хищниците и животновъдите потърпевша се оказва и скъпо струваща научна програма за възстановяване на белоглавия лешояд в страната.

Полицията води разследване по случая за установяване на закононарушителите.

 

Повече информация в бр. 13 на в. “Наслука” на 29 март

 

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ