140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Гърците копират нашата пролетна забрана за риболов

В медиите доста се нашумя около евентуални промени в режима на сладководния любителски риболов в Гърция. Първо се писа, че забраняват риболова за българи. После се уточни, че няма такъв дискриминационен принцип, а по-скоро ще има сезонни ограничения, както при нас. Но се говори, че ще бъдат общовалидни на територията на цялата страна. Защото имаше период, през който местните административни служби си решаваха как да процедират по области и това до голяма степен внасяше неяснота и беше предпоставка за прегрешения и наказания.

От тази година ще има повсеместна пролетна забрана за риболов в реките и язовирите на територията на Гърция, сигнализираха наши хора, запознали се с новите разпоредби при съседите. Забраната ще важи и за българските рибари, които масово предпочитат да ловят риба във вътрешните им водоеми, включително и в периода на „сух режим“ у нас. Известно е, че нашите закони предвиждат ежегодна пролетна забрана заради размножителния период на рибите.

Може би гръцките власти са копирали нашия режим и обявиха забрана за същия период, какъвто се въвежда и у нас: от 15 април до 31 май. Е, нямат нашия стъпаловиден график с по-късни дати за водоеми с голяма надморска височина, но те са и с по-топъл климат.

Експерти от Югозападна България, практикуващи редовно риболов по техните реки, са убедени, че основна причина за това решение на гърците е не толкова размножителния процес у рибите (сладководните обитатели не се ценят високо), колкото възможността да се ограничи достъпа на българи, които нямат мерки в улова, а на всичко отгоре и масово замърсяват водоемите и не са особено желани от местното население.

Още факти и аргументи относно пролетната забрана по гръцките водоеми може да прочетете в бр. 10 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ