140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-град Долни чифлик – С ДОБРИ ГРИЖИ ИДВА СЛУКАТА

Георги НИКОВ
Добър е отчетът на Ловнорибарското сдружение ” Балкан” в град Долни чифлик за изминалия ловен сезон. Остреляни бяха 210 диви прасета, което е повече с двайсетина броя в сравнение с предходната година, съобщи специалистът по ловното стопанство Красимир Кирчев. Най – много слука имат дружинките в селата Кривини  40 броя/, в град Долни чифлик – 28 и в селата Рудник с 24 отстрелени диви прасета, Гроздево с 23, Горица, 19, град Бяла 16, Голица 13 и други. Убити са 920 пъдпъдъка, 285 гургулици и други птици. Успехите се дължат на постоянните грижи на ловците от дружинките, които са си изградили много добри хранителни райони, където да се задържа полезният дивеч. Повече от 26 хиляди килограма концентриран фураж беше осигурен за зареждане на изградените хранилки и на местообитанията на дивите свине. Също така годината беше много добра и по плододавеното на жълъд в горите, където се задържат животните. Освен диви прасета има и добра популация на благородни елени и сърни.
Много добра борба се води и срещу вредния дивеч, изградени са стървилища и чакала и доста ловци се включват много активно в намаляване броя на чакалите, чиято популация е много голяма, както и на лисиците и скитащите кучета. Над 210 са убитите чакали през изминалия сезон и са отстреляни 18 лисици в ловните райони. Най – много убити чакали има в ловищата на черноморското село Шкорпиловци, което е дело на дългогодишни хищничари. В дружинката в село Голица се отличава с точния си мерник ловецът ветеран Йоргаки Трифонов, а в дружинката в град Долни чифлик – Нанчо Атанасов. Сдружението стимулира отстрела на вреден дивеч, като по пет лева се дават за убити чакали и лисици, допълва Красимир Кирчев.
„Толкова хубав сезон не сме имали, отстреляхме 40 диви прасета, като имаше и доста едри глигани. Младият ловец Жеко Йоргакиев събори около 140- килограмов екземпляр и навлиза добре в ловното си хоби. Доволни са и останалите ловци от дружинката ни, чиито ловни райони са много добри и което е много важно активна е дейността по поддържането на хранилищата в добро състояние. След като в тежкия зимен сезон, когато двуметрови преспи затрупаха горите, успяхме да опазим полезния дивеч, а и сега през пролетните дни грижите ни не престават. Изнасяме през няколко дни по два-три чувала с царевица и пшеница, за да задържаме дивеча в района си, защото наблюденията показват, че има свине майки и една част от тях са вече с малки прасенца. Тези дни ще доставим още около един камион житни отсевки от Добруджа, с които ще продължим да подхранваме”, казва председателят на дружинката в село Кривини Илия Карамфилов.

Той допълва и това,че са закупени три пластмасови тръби с ширина 150 сантиметра и с височина един метър, които ще монтират в най- подходящите местообитания за дивеча. Това е нещо ново, като тръбите ще се пълнят със зърно, което ще излиза от направените дупки върхя тях и животните при докосването им, ще намират храната си. Дружинката е монтирала и една автоматична хранилка, която редовно се зарежда с царевично и пшеничено зърно и с това се постига много голяма ефективност в подхранването на полезния дивеч.

 На снимката младият ловец Жеко Йоргакиев се радва на първата си слука – 140 килограмов глиган.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ