140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Много добър сезон отчитат в Нови пазар

Ловците от ЛРС “Станата”-Нови пазар отчитат много добър сезон, като в лудогорските ловни полета са паднали над 80 диви свине, което с около 10% повече в сравнение с предходния. “Имаме голяма популация, което се дължи на постоянните грижи на дружинките, запазени бяха животните и през тежките януарски дни, когато наветите преспи бяха с височина 2-3 метра. Постоянно се изнасяха фуражи и се изсипваха в най-подходящите места, където дивечът намираше храната си.” Ловният специалист на сдружението Пламен Колев казва, че има и голяма популация на благородни елени, които са около 140-150 броя, но не се намират желаещи да отстрелват трофейни екземпляри.

Най-много диви свине бяха отстрелени от ловците от дружинката в малкото село Църквица с председател Наджи Кязим, където слуката беше 15 броя – 2 пъти повече в сравнение с предходния сезон. Ловците от дружинката в село Тръница са с 11 отстрелени свине, добра е слуката и в селата Войвода, Стан, както и във втора градска в Нови пазар.

Над 40 тона концентриран фураж е бил раздаден на дружинките, като има достатъчни количества, с които се планира да се подхранва до края на март. Освен това за благородните елени, кошутите и сърните се изнасят и бали люцерна. Всичко се извършва икономично, за да не се оставя полезният дивеч без храна. Едновременно с това се води и постоянна борба с хищниците, като през сезона са отстреляни 80 чакала и още толкова лисици. Ловците са убедени, че ловищата трябва да се прочистват, за да се опазват приплодите на дивеча. Най-голям отстрел имат ловците от дружинките в селата Памукчи, Стан, втора градска в Нови пазар и други.

 

Повече информация в бр. 13 на в. “Наслука” на 29 март

 

Георги Ников
 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ