140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

МОСВ е раздало над 300 комплекта електропастири за предпазване от кафява мечка

За последните четири години Министерството на околната среда и водите е раздало над 300 комплекта електропастири в районите с най-многобройна популация на кафява мечка – Смолян и Пловдив. Средствата за тях са осигурени по различни проекти, финансирани с европейски средства, както и от бюджета МОСВ. Важно е местните хора да познават навиците на мечките и да пазят имуществото си чрез електропастири.

Мечката е най-големият хищник в България, предпочита вегетарианска храна, но инстинктът ѝ за оцеляване я е направил всеядна. Около 75% от храната ѝ е растителна – боровинки, малини, ягоди, сливи, жълъди и ядки, семена и др.

Според поверията мечките се събуждат от зимния си сън на Благовец – 25 март. За периода от декември до февруари, когато са в хибернация, те губят до 50% от теглото си. Това е предизвикателство за женските, защото трябва да кърмят родените през януари малки. За възстановяване на загубеното тегло на мечките се налага да обхождат обширни райони в опит да си осигурят храна.

През този период на годината растителността е оскъдна и могат да се намерят само миналогодишни плодове и мравки. Това е причината животните да търсят по-питателна храна – мед, охлюви, червеи, риба, жаби, дребни гризачи, птици и яйца и др. Така се стига до случаи, в които нанасят щети на кошери и домашни животни, тъй като са по-лесно достъпни за хищника. Ето защо ползването на електропастири за опазването на това имущество може значително да намали щетите.

 

Източник: Министерство на околната среда и водите

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ