140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Поход в защита на трънската природа

С изкачване на връх Стража /Парамунска планина/ започва кампанията на сдружение “Трън” за предстоящия на 26 март референдум в общината, съобщиха от неправителствената организация. 
Сдружението се обяви в защита на красивата трънска природа, която според неговите членове е застрашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища, твърдят организаторите.

В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда, посочват от сдружението.
Изкачването към върха ще започне на 12 март в 10.30 ч. от село Лялинци и ще се води от алпиниста Боян Петров, председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов и планинския водач Евгений Динчев. Участие са заявили планинари от цялата страна.

Парамунската планина е една от 39-те български планини, а от първенеца й връх Стража – висок 1389 м, се открива красива панорамна гледка във всички посоки. При хубаво време се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин.

Връх Стража е избран, защото от там се добива най-ясна представа за проекта за златодобив – разстоянието по въздух до проектоконцесионната площ е само 3,5 км, уточнява сдружение “Трън”.

 

Източник: БТА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ