140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Странна дрога ползват делфините

Австралийски учени установили, че някои делфини нарочно се набождат на отровните шипове на риби, за да получат опиянение и удоволствие.

Микродозите на токсина докарват тези морски бозайници до наркотично опиянение, което те съзнателно търсят. До тези изводи стигнал екипът на д-р Криста Никълсън, от университета „Мърдок”. Учените подробно изучават живота на китообразните и следят тяхната популация в естуара Пил-Харви в западното крайбрежие на Австралия.

Няколко пъти специалистите успели да наблюдават млади делфини, които в продължение на часове си играли с риби с отровни шипове. Последното от тези наблюдения било регистрирано на 24 януари. Тогава едно от животните, кръстено Хъбстър, на няколко пъти подхвърлял над водата раздута риба, за да си нанесе убождания.

Такива примери били известни на изследователите, работещи и в други райони на Австралия. За пръв път подобно поведение е регистрирано през 1995 година от Лиза Щайнер, изучаваща бутилконосите делфини край бреговете на Португалия.

Много риби с шипове притежават токсини, най-известният от които е тетродотоксинът, имащ нервно-паралитично въздействие. Криста Никълсън счита, че малки дози от него могат да имат наркотичен ефект, който привлича делфините.

Dnes.bg

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ