140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Турнир “Св. Хуберт”

   Майсторите на играта бридж знаят колко рядко и престижно е да успееш да хванеш всичките взятки при едно разиграване и по този начин да реализираш голям шлем над съперниците си. Именно такова нещо направиха представителите на ЛРС „Сокол 1893” от Пазарджик на Бесапарските хълмове край областния град на четвъртото поредно издание за купата „Йосиф Хиник Майер” по системата „Св. Хуберт” за кучета работещи със стойка и шпаньоли. Те взеха всичките първи и едно второ място в състезание, като в него взеха участие 44 ловци с 56 ловни помощника, а и този път имаше международно участие, както при жените, така и сред мъжете.

    Домакините се бяха постарали да съберат майсторите в този вид надпревари в нашата страна, а за безпристрастието при оценяването се бяха обърнали към елита от ловни съдии от България и Сърбия. В съдийския състав личаха имената на – Горан Джорджевич, Жика Митрович, Любиша Иванович, Емил Джорджевич и Саня Богнич от Сърбия, а от българска страна: Николай Неделчев, Истилиан Маринков, Мирослав Ненковски, Петър Радев, Александър Стойчев, Любомир Стефанов и  Димитър Дандаринов.

     Организаторите бяха осигурили за мероприятието 130 превъзходни фазана, като преди тура на всеки състезател се разселваха поне по два, а в богатия награден фонд за победителя в клас „Млади” бе включен и едногодишен абонамент за сп. „Лов и риболов”, предоставен от НЛРС – СЛРБ.

    За съжаление срещу домакините тази година застана и Господ с почти 40-дневната си снежноледена стихия, предхождаща турнира и може би заради това имаше известно отстъпление сред участващите в сравнение с миналата година, когато бяха 49 ловци с 68 ловни помощника.

    Ето и мненията на главния съдия Танко Ранделов и призьора от Световния шампионат, Балканиадата и победител за купата „Йосиф Хиник Майер” Борислав Димов.

 

Танко Ранделов: „Турнирът като организация и провеждане беше по-добър от миналите години и личеше сериозно надграждане. За първи път сега основните съдии бяха акредитирани от БРФК, което по същество е признание за нивото и значението, което придобива турнирът. Това състезание заема все по съществено място в развитието на ловната кинология в България и признаването й в международен план.

    Тази година полетата бяха много трудни и изискваха изключително високо ниво на обучението на кучето и умението на техните водачи. Отявлено се открои майсторското ниво в утвърдените вече състезатели, като всички участници се убедиха какво означава работа в труден терен.

    Трябва да се отбележи много високото ниво на съдийството по време на турнира, като сръбските съдници са едни от елитните в системата на FCI, а българските им колеги са сред най-опитните съдии в съвременната ловна кинология в България.»

 

Борислав Димов: «Особено съм радостен, че най-после след успехите ми на Балканиадата и Световното първенство успях да направя така, че купата «Йосиф Хиник Майер», която ни се изплъзваше три години, да остане тук – у дома в Пазарджик.

    Независимо, че преди състезанието не бях много уверен в моментното състояние на кучето, въпреки всичко успях да извадя максимума от него, като в редовния тур аз и помощникът ми за три минути успяхме да намерим, отстрелям и да апортираме двата фазана по всички правила на играта, което включва – стойка, изстрел, оставане на място на кучето след гърмежа и акуратен апорт. На баража се надпреварвах с двама много класни състезатели и за да спечеля се наложи да изпълня всичко споменато по-горе изключително чисто, като моята реализация на фазана и отработването му от кучето се доближаваше до перфекционизма.

    Много съм благодарен на пазарджишкото сдружение, а специално за себе си се чувствам допълнително задължен в бъдеще да нося все повече успехи за нашето дружество.»

                                           Класиране:

Клас „Открит”:

 1. Борислав Димов, ЛРС – Пазарджик, курцхар Еро фром Ветренски
 2. Павлин Казаков, ЛРС – Бургас, английски сетер Жули дел Ненковски
 3. Мирослав Филипов, ЛРС – Септември, дратхар Ели от Белмекен

  Клас „Млади”:

 1. Петър Ветренски, ЛРС – Пазарджик, курцхар Кайен фром Ветренски
 2. Йордан Дилков, ЛРС – Кнежа, английски сетер Крол
 3. Димитър Тодоров – Фара, ЛРС – Септември, английски сетер Дино от Белмекен

  Клас „Жени”:

 1. Зорница Николова, ЛРС – Пазарджик, курцхар Георги фром Ветренски
 2. Гергина Вълева, ЛРС – Пазарджик, курцхар Джина фон Пазарджик
 3. Нели Николова, ЛРС – Годеч, курцхар Мия фром Ветренски

   

   

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ