НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В ЛРС-Пазарджик

 Костадин Карабончев е роден 1972 г. в с. Овчеполци. Семеен е, с три деца. Той вече втори мандат е кмет на родното си място. Ловец е от 1997 г., а от 2000 г. е председател на ЛРД в селото, която включва землищата на селата Овчеполци и Тополи дол. Втори управленски период е член на УС на ЛРС „Сокол 1893” в Пазарджик, като през последния мандат е шеф на секцията по хищничарство.

 • Г-н Карабончев, ако съдим по поста Ви в УС на сдружението, това значи ли , че ловът на хищници е предпочитания от Вас?
 • За мен наистина е удоволствие да ловувам на хищници, защото хищникът не е глупаво същество и успееш ли да го надхитриш, това много често значи, че си надминал себе в лова. Обичам и другите видове лов – на диви свине, водоплаващ, пернат и местен дребен дивеч, при това съм много добър и на тях /смее се/, но сериозно, този на хищници ми е любим.
 • Кой Ви запали по този вид лов?
 • Първото ми куче, което отгледах, бе ягдтериер и то по природа ме „поведе” към хищниците, макар че го обучих да ловува и на друг дивеч. Все пак, това в рамките на шегата, но най-много съм научил за този вид лов от моя тъст Недельо Ташев, който е дългогодишен ловец в нашата дружина и е с много голям опит.

  Ето сега ще ви разкажа една история, която илюстрира моите думи: Бях ловец втора година, когато на подземен лов на лисици той ни нареди на изходите на дупката й, но понеже не стигаха хора, той свали палтото си и го закачи на една трънка срещу последния отвор. Хищникът излезе именно от там, но като погледна дрехата, смени посоката и тръгна към мен, така отстрелях първата лисица в живота си.

 • С кого ловувате най-често на хищници?
 • Със секретаря на дружината Ангел Ташев, който е син на споменатия мой ловен учител, а има и много голям опит в гонките, тъй като отглежда 5-6 гончета и един ягдтериер. Освен това, великолепно „чете” следи и когато той е викач /б. авт. – гонач/ рядко няма да излезе дивеч на пусията. Други колеги, които почти винаги се включват в лова на хищници са Стоян Апостолов, Димитър Гарелов и брат му Георги, Велко Калеев, Стоян Кишишев, Асен Спасов /Ченча/, Лазар Благов и др.
 • Колко чакали и колко лисици сте отстреляли миналия ловен сезон и тази година досега?
 • Миналата година сме отстреляли 56 чакала и 23 лисици /б. авт. – 47 чакала и 13 лисици са реализирани от Коцето Карабонче, на лов чрез причакване на стървилище и свирка/, а този сезон до края на месец януари имаме 34 чакала и 15 лисици.

   

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ