140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Жените ловджийки: по света и у нас

Изследвания в някои европейски страни показват засилен интерес към лова от страна на жените. Расте женското присъствие сред ловните организации на Германия, Франция, Швеция, Русия.

Специалисти коментират, че тази тенденция не е толкова плод на увлечение по лова като спорт, а вследствие на стремеж към пълна равнопоставеност на смятания за по-силен мъжки пол. Както се случва и в други области на живота.

Резултатите от скорошно изследване в САЩ говорят красноречиво – в страната повече от 3 милиона жени ловуват активно. Това прави приблизително 16% от практикуващите 21 милиона ловци. Само за 5 години броят на дамите, притежаващи законни ловни пушки и ползващи услугите им е нараснал със 72%. Едва ли може да става дума за някаква модна тенденция или стремеж към самодоказване. Просто ловът в САЩ вече не бива да се счита като спорт само за мъже.

Къде сме ние в тази класация? Жените с пушка у нас все още са рядкост. Има тук-там из ловните дружини по някоя дама, която първоначално е решила да е до мъжа си дори и във времето за отдих, пък тръпката се е пренесла и с времето я е завладяла. Вярно, съществува и женски клуб в Съюза на ловците и риболовците, има жени, които ще сложат в малкия си джоб много от своите колеги.

Женското присъствие по време на ловни излети се приема с лека ирония от някои ловци, но не може да се отрече, че много от дамите притежават точно око и с попаденията си често засрамват тарторите, които имат самочувствие на ненадминати майстори. Е, нашите жени-ловджийки засега са „под крилото” на съпрузи, бащи или роднини и нямат претенции да изземват водещата роля на мъжа в лова. Но в Швеция например, нещата отидоха твърде далеч. Там дамите решиха да правят собствена ловна организация, изглежда напук на всички онези, които не ги оценяват по достойнство.

Младен ДОБРЕВ

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ