140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Бракониери унищожават леопардите в Южна Африка

Леопардите са изтребени от ловци в една от “крепостите” им в Южна Африка. Това предупреждават експерти, цитирани от “Индипендънт”.

Изследване на популацията в планините Саутпансберг е установило, че броят им е намалял с почти две трети за осем години.

Леопардите са класифицирани като уязвими в червения списък със застрашени видове.

Като най-малката от големите котки, леопардът може да бъде убит от лъвове, хиени и други големи хищници, които те се опитват да избегнат чрез ловуване през нощта и след това качвайки плячката си високо на дърветата.

Въпреки това, изследователите са открили, че най-голямата заплаха за популацията на леопардите, са хората.

Д-р Самуел Уилямс от Университета в Дърам, който води изследването, заяви, че незаконни човешки дейности като стрелба, хващането в капан и отравяне са водещата причина за смъртта на леопардите, която са проследили. Това често става в отговор на възприятието, че леопардите са заплаха за селскостопанските животни. Съществува очевидна необходимост от усилията за опазване на природата, насочени срещу тези незаконни убийства. Обучаването на общностите и подкрепянето им да възприемат несмъртоносни техники, които спомагат за защита на селскостопанските им животни, е от особено значение”, допълва Уилямс.

Учените са установили, че гъстотата на леопардите е намаляла с 44% между 2012 и 2016 г. и 66% от 2008 година.

 

Източник: News.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ