140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

И в бъдеще – на лов само за диви свине и пернати във Водолей и Никюп

Милка ДЕНЕВА

Тазгодишната пролетна таксация потвърди, че дивите свине все още не са се върнали в землищата на великотърновските села Водолей и Никюп, където от години не се организира лов на такъв дивеч. Затова ръководството на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” има намерение да позволи на тамошните ловци през идващия нов ловен сезон да излязат за сърни, чиято популация разрешава такъв отстрел.

Иначе търновските ловни дружини и в бъдеще ще продължат да стрелят само по диви прасета, прелетен, местен и водоплаващ пернат дивеч, традиционно без диви зайци и яребици, чиито бройки не са достатъчни, за да станат обект на лов. Колкото до благородните елени и сърните – на територията на Великотърновската община те се увеличават. На сърни се радват членовете на всички ловни дружини. Елените обаче не се срещат навсякъде. Няма ги в ловните полета на осем дружини. А тези диви животни не са малко и за есента са определени пет екземпляра за отстрел. Но желаещи за такъв лов трудно се намират, защото ловците предпочитат дивите прасета.

Ако стане дума за хищниците, тазгодишната пролетна таксация потвърди отдавнашната тенденция на увеличаване на повечето от тях, макар че ловците ги преследват през цялата година и отчитат не малък отстрел. Вълците от осем вече са 13, съсредоточени в землищата на планинските села Велчево, Войнежа, Вонеща вода, Въглевци, Райковци, Плаково и надолу, в района на Ново село, Самоводене, Русаля. Увеличават се и лисиците, скитащите котки, някои от хищните птици. Но отстрелът явно оказва влияние и скитащите кучета, белките, черните порове, свраките намаляват.
Най-тревожно
обаче за ловците е нарастването на популацията на дивите котки, за чийто отстрел има европейска забрана от преди години. Наймного са те в землищата на Дебелец, Ново село, Ресен, Русаля, Самоводене, Хотница. Затова търновските ловци продължават да коментират и за поредна година настояват да се разреши излизането на лов за такива опасни хищници, които налитат не само на малките на дивеча, но и на сърни, например.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ