140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Изсечени са 180 дка борова гора край София

Груба незаконна сеч откриха горски служители край София. Унищожени са 180 декара борова гора непосредствено над столичния квартал Сеславци. Работниците на фирмата-изпълнител са подбрали всички дебели дървета, а са оставили крехките и тънките, които не представляват търговски интерес.

“Такъв случай не сме виждали досега. Ако е трябвало да се отсече едно на всеки десет, тук са отсечени 6-7 на всеки 10 дървета”, коментира Александър Дунчев от организацията WWF пред Нова тв.

На много места в сечището личат опити за прикриване на нарушенията. При контролирана сеч се режат предварително маркирани дървета. При голяма част от пъновете над Сеславци обаче се вижда, че боята е нанесена впоследствие. Това е очевидно, тъй като са напръскани стърготините, установиха на място инспекторите от Югозападното държавно предприятие.

Секачите дори са оставили маркиращия спрей край пъновете. “Това се прави, за да се имитира контролната марка на горските служители”, уточнява Александър Дунчев.

Сечта е продължила повече от три месеца. “През това време поне веднъж седмично там трябва да е преминавал горски инспектор”, обяснява инж. Георги Загоров от ЮЗДП. Освен това горските контролират и транспортирането на добитата дървесина.

“Тук не сечено 2-3 дни, това не са 4-5 каруци. Сечено е абсолютно незаконно, сечено е седмици наред. Можем да говорим за много сериозни протекции върху фирмата, която е сякла тук. Това е безкрайно чувство за безнаказаност”, твърди Александър Дунчев.

Горските, които са “проспали” нарушенията, ще бъдат наказани дисциплинарно, заяви директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Фирмата-изпълнител на сечта „ВДК-ЛЕС” ЕООД ще бъде дадена на прокуратурата. Ако прокурорите докажат нарушенията, ще има наказателни постановления и отнемане на лиценза. От “ВДК-ЛЕС” засега отказват да коментират случая.

Само за миналата година отсечената незаконна дървесина у нас възлиза на 26 хиляди кубични метра, уточниха от Министерството на земеделието и храните. Задържани са почти 600 превозни средства, а санкциите са в размер на почти 2 милиона лева.

 

Източник: Dnes.bg
 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ