140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловът с карабина печели все повече фенове

Манията по притежаването и използването на нарезно оръжие в ловния спорт е очевидна в последните години. Този засилен интерес е белег и на съвременна ловна култура. За по-възрастното поколение гладкоцевките си остават на почит и на тях се гледа с уважение и доверие. Значителна част от по-младите ловци вече се ориентират към ловните карабини. Те определено предоставят по-големи възможности за нанасяне на точен изстрел. Но при едно задължително условие – разбирането, че стрелбата с такова оръжие изисква специфични стрелкови умения и знания по балистика и оръжейна техника.

Наскоро разговарях с млад колега, който е изключително запален по карабините. Негово име е Ивайло Димитров, членува в ЛРД-Рилци към благоевградското ловно сдружение „Сокол 1911“.

Ловците, които практикуват ловния спорт с нарезно оръжие, стават все повече. Така е и във вашата дружинка. Според теб на какво се дължи този интерес?

-Ловците сме по природа много емоционални хора и силно се впечатляваме, когато някой колега произведе перфектен изстрел на по-голямо разстояние в „работна“ обстановка, т.е. по време на гонка. Това е наслада от тръпката и самочувствието веднага скача. Тези впечатления са заразният вирус, който запалва все повече ловци да си купуват и използват такова оръжие.

Как се запали по карабините?

-При мен това влечение беше предопределено от интереса към оръжията още от най-ранни години. Аз съм от последните набори, които служеха в армията. Там ми беше зачислен автомат „Калашников“ с приставка за нощно виждане. Да си призная – за нищо друго не съм се интересувал и чел толкова много, колкото за различните видове оръжие. Тези знания ми помагат много, за да съм на „ти“ с качествата и спецификата на моята пушка.

Каква марка и калибър е оръжието ти?

-Сега на пазара има богат избор на различни марки гладкоцевно и нарезно оръжие. И на по-ниски цени и такива, които не са за всеки джоб. Аз избрах и съм много привързан към моя Browning 30-06. Окомплектовал съм го с оптически мерник „MEOPTA” с втора фокусна равнина.

Сигурно имаш случки по време на лов, които няма как да забравиш?

-Най-запомнящите ми попадения са на дива свиня на разстояние от 280, 260 и 250 м. Посочвам тези разстояния, защото са отмерени с професионален далекомер, който също притежавам. Попадението от такова разстояние доставя неописуемо удоволствие и могат да го потвърдят всички, които са го правили.

Какви са твоите препоръки към тези, които използват нарезно оръжие или имат намерение да си закупят?

-Това оръжие изисква прекомерна отговорност заради далекобойността и ефективността на патрона. Никакво подценяване и разсейване по време на лов! Още при заставане на пусията ловецът трябва да отчете в каква посока и на какво разстояние може да стреля безопасно за останалите участници в излета. Да е наясно къде ще попадне куршумът, ако не уцели. Особено опасни и непредвидими са рикошетите и трябва да се внимава много при стрелба в скални масиви.

Имаш ли съвет за постигане на максимална точност?

Оръжието трябва да бъде простреляно и оптиката настроена от оръжеен специалист. Експериментиране в тази област е възможно, но трябва да е винаги разумно и целесъобразно. Аз настройвам карабината си за стрелба от 100 до 200 м, като съм сигурен и знам, че на 100 м ще имам надвишение от 5 см, на 150 м ще бъда в „десетката“, а на 200 м ще има снишаване от 7-8 см от целта. Това е по отношение на балистиката на куршума. Останалото е майсторлък – да прецениш разстоянието до животното, скоростта, с която се движи, посоката. Така се изчислява нужното предварение спрямо горните показатели, т.е. преди да натиснеш спусъка компютърът в главата е сметнал къде да се целиш. Всичко това се постига с времето, с много сухи тренировки и при реални ловни ситуации

За предварителната стрелкова подготовка какво ще кажеш?

-Още по-важна. Патроните за такова оръжиe са сравнително скъпи за стандартите на обикновения ловец. С оръжието преди началото на сезона трябва да се прострелят минимум 100-120 патрона, за да се поддържа оптимална форма.

Благодаря ти за отделеното време и ти пожелавам нови върхови постижения в стрелбата с твоя „Browning”.

Със събеседник и колега като Ивайло Димитров може да се събеседва с часове и винаги ще научиш нещо полезно и интересно, което да използваш при практикуването на любимия спорт. Като знаем склонността на ловците да се хвалят неприлично и малко повече от нормалното да лъжат, то аз останах с респектиращо доверие към казаното от моя събеседник и останах с усещането, че е постигнал максимума при боравенето с ловно нарезно оръжие.

Разговаря Кузман ПЕТРОВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ