140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Над 80 години на върха при отстрела на глигани

Модел 70 на Winchester се появява на бял свят в далечната 1936 г. Тя веднага се превръща в чудесно оръжие за лов на едър дивеч. Разновидността й в калибър .30-06 е изключително подходяща за лов на диви свине. Според специалисти, оръжията от този модел, произведени преди 1964 г., когато в дизайна са направени корекции, са едни от най-добрите от този вид за всички времена.

Предимно в САЩ много ловци разчитат на Модел 70 за отстрела на трофейни глигани и в наши дни. Според тяхното мнение карабината поразява с удивителна точност дори на дистанция 200 м. С патрони в калибър .30-06 оръжието демонстрира огромна ударна мощ и при точно пласиран изстрел, поваля едрите животни от раз.

Затворът на Модел 70 има някои прилики с дизайна на Mauser и на практика се явява усъвършенстван вариант на Модел 54 на Winchester. От 1936 до 2006 г. Модел 70 се произвежда в град Ню Хейвън, намиращ се в американския щат Кънектикът. След това производството му за кратко спира. През 2007 г. обаче белгийската компания FN Herstal обявява официално, че карабината ще се завърне на пазара. Нейната изработка се осъществява във фабрика в щата Южна Каролина. От 2013 г. окомплектоването на оръжията се премества в Португалия.

През 1999 г. уважаваното списание Shooting Times определя Модел 70 за

„Най-добра карабина с болтов затвор на века”

През дългите години вярна служба на ловците това оръжие е било произвеждано в около 40 калибъра. Когато говорим за лов на едър дивеч, и в частност за трофейни глигани, трябва да споменем, че освен .30-06 има и други подходящи варианти, тъй като условията за отстрел на диви свине понякога налагат по-специфичен избор. Калибър .30-06 все пак се смята за универсален, тъй като дава сигурност на ловеца, а и се е доказал в продължение на много години.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ