140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Пъдпъдъчите яйца хит за Великден

Двойно са се увеличили заявките за яйца от пъдпъдъци от единствената лицензирана ферма в района, тази на Емануил Запрянов от село Виница, Първомайско. Тези дни той и неговата съпруга Паунка едва смогват да изпълнят заявките на търговски вериги и магазини в големите градове.

Боядисаните пъдпъдъчи яйца за Великден стават още по красиви, защото са естествено обагрени в различни нюанси, казва Паунка. Варят се колкото кокошите 6-7 мин. на слаб огън за да не се спукат, но трайността на суровите яйцата е по-дълга 40 дни.

Жената припомня, че пъдпъдъчите яйца усилват имунитета и нормализират дейността на стомашно –чревната и сърдечно-съдовата система. На пръв поглед малките яйца са ценен продукт, защото не съдържат холестерол, както кокошите и затова от тях може да се похапват повече.

От 2012 г. семейство Запрянови се занимава с отглеждането на селектирани породи пъдпъдъци, основно за производство на яйца. Дворът им във Виница е заприличал на зоологическа градина, в който отглеждат фазани, декоративни кокошки, смеещи се гълъби и дори четири пауна, от които вече имат и поколение.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ