140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Риба убиец заплашва Европа

На пръв поглед Лъвската риба (Pterois miles) пленява с красота и величественост. Заради внушителния й външен вид я наричат още Дяволска или Огнена риба. Тази красота обаче е измамна, понеже в тялото живее яростен убиец. Всичките 18 перки-бодли, стърчащи безразборно от това странно творение на природата, завършват с отровен шип. Убождането причинява продължителна силна болка и впоследствие води до парализа на тъканите. Тази риба е способна дори да убие човек.

Не е особено голяма (расте до 30-35 см), но пък е лакомник и напада всяка срещната жертва, дори да е по-голяма от нея. Способна е да погълне храна, многократно превишаваща вместимостта на стомаха й. Плаши и с невероятната си плодовитост: една женска в рамките на година може да произведе до 2 млн. хайверни зърна.

Типичният ареал на Лъвската риба са водите на Индийския океан, от Индонезия и Южна Африка до Червено море. От края на миналия век са първите данни за преминали отделни екземпляри през Суецкия канал в Средиземно море. По повод на неособено приятната, даже тревожна инвазия на лъвската риба италиански експерти изготвиха доклад, в който се казва, че все по-голямата им популация край европейските брегове идва в момент, когато учени и еколози се борят да спасят екосистемите на Стария континент.

Още информация за инвазията на рибата убиец може да прочетете на страниците на в. „Рибар“, бр. 16.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ