140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Слоновете нямат нужда от сън

Учени от университета в Йоханесбург, Южна Африка, стигнали до извода, че слонът е рекордьор сред бозайниците по краткотрайност на съня. На този гигант му стигат само няколко часа спане в денонощието. Освен това той може да прекара без сън до две денонощия. – Разгънато на 2 колони

Досега се знаело, че слоновете спят 4-6 часа в денонощието, но тези данни се отнасят за екземплярите, които живеят в зоопарковете. А за биолозите било важно да изучат поведението на слоновете в тяхната естествена среда. Освен това при животните в плен много трудно може да се различи сънят от отдиха.

Това накарало научният екип да изучи дивите африкански слонове в националния парк „Чомбе” в Северна Ботсуана. Както станало ясно, най-надеждният метод за „измерване” на съня са електрическите записи на мозъчната активност. За съжаление при слоновете този метод не работи, тъй като през техните дебели черепи електродите не могат да уловят нужната информация. В крайна сметка на хоботите на слоновете били поставени датчици за движение, а на шиите им сложили GPS нашийници.

Слонският хобот е най-активната част от тялото на сухоземния великан и рядко остава в едно положение, ако животното бодърства. Именно затова ако хоботът не се помръдвал в продължение на пет или повече минути, учените разбирали, че неговият „притежател“ най-вероятно е заспал.

От наблюденията станало ясно, че слоновете спят средно по два часа през нощта – преди всичко между 1 и 6 ч., което е свързано най-вероятно не с биоритмите, а с някои климатични фактори – съчетанието на температура и влажност.

ПРИ ДЪЛГИ ПРЕХОДИ СЕ БОДЪРСТВА „НА КРАК“

Учените установили, че когато слоновете пътешествали на големи разстояния (около 30 км), може би криейки се от хищници или бракониери, те можели да не спят до 48 часа. При това след такива дълги периоди на бодърстване режимът на съня им не се променял: те пак спели по два часа, без изобщо да компенсират безсънните нощи с допълнителен отдих.

Любопитно е също как спят слоновете. Нашийниците с жироскопи помогнали на зоолозите да разберат, че легнали, гигантите спят само 10 нощи от 35. Най-вероятно именно по това време те били във фазата на бързия сън. Тя се характеризира с повишена активност на главния мозък и тогава се присънват ярки сънища, които играят важна роля за поддържането на паметта. Именно по време на тази фаза мускулите се отпускат напълно и стоенето в изправено положение е невъзможно.

Що се отнася до самата продължителност на съня може би тя се дължи на факта, че слоновете губят много време за хранене. Те могат да изядат до 300 кг храна на ден, а за това очевидно е нужно много време.

По принцип недостигът на сън влияе на мозъчната дейност, но слоновете вероятно не изпитват такива проблеми, тъй като техният високо развит интелект е подобен на този при делфините и някои примати.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ