140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ученик уби щъркел в с. Трънково

15-годишен тийнейджър от радневското село Трънково отива на съд след сигнал за убит щъркел.

Тялото на птицата била намерена на 13 април в необитаема къща, недалеч от дървото, където гнездела двойката, коментира кметът Кольо Колев.

При огледа е намерена сачма, изстреляна с пневматично оръжие. В хода на досъдебното производство разследващият полицай от РУ – Раднево стигнал до непълнолетния Божидар Рангелов, ученик в гимназията по селско стопанство в град Мъглиж. Той признал, че произвел няколко изстрела сред като се хванал на бас със свои връстници, че оръжието му може да „свали“ пернатото, което мътело яйцата си в гнездото.

„Когато се похвали, че със спестени от закуски пари си е купил пушката лично го предупредих, че ако има и една счупена лампа от уличното осветление – него ще държа отговорен. Като направи белята с щъркела чак ми се скара – защо не съм му бил казал, че птицата е забранена за лов!“, коментира селският управник.

Белият щъркел е под забрана за отстрел по закона за биологичното разнообразие. Извършителите на такова престъпление са заплашени от затвор до 3 години и глоба от 1000 до 5 000 лв.

 

Източник: “Монитор”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ