140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Когато ловците изпускат духа от бутилката, ловната база го събира

Кметовци е първата в габровското ловно-рибарско сдружение „Чардафон”, която строи собствена ловна база. Това става в началото на осемдесетте години, но идеята за нея се заражда още през шейсетте. С други думи, прозрението идва от бащите и дядовците на членовете на дружинката сега. Тук трябва да кажем, че ЛРД-Кметовци се придържа към принципа да подмладява състава си, като приема млади ловци, наследници на членове на дружинката отпреди. Така най-сигурно се постига осмисляне на ловните ценности и пренасянето им чрез новите поколения в качеството на ловна култура. В този смисъл, градежът на собствен ловен дом въобще не е прищявка, макар че когато идеята започва да занимава ловците, е било време, когато на лов са ходели с влака и са вървели пеша километри до пусиите. Още тогава те са гледали на ловната база като споделен покрив за всички, под който умората си отива неусетно в сладки приказки и въжделения за ловни подвизи. Затова градежът започват с мерак, с всякакви с ентусиазъм и щедра мисъл за бъдещето.

Решението за собствен ловен дом се взема на годишното събрание през март 1960 г., формулирано така: „Да се намери подходящ терен и построи собствена ловна база”. Задачата е възложена на ръководството, но цялата дружинка я приема присърце – кой с каквото може да помага, само и само, изграждането на базата да стане по-скоро. При избора на местоположение да се има предвид лесна достъпност, близост до Габрово, откъдето са повече от половината членове, възможност за електро-и водозахранване.

Същата пролет ръководството на ЛРД Кметовци, заедно с ръководството на ЛРД „Чардафон” се срещат с управителния съвет на земеделското стопанство в с. Кметовци. Те постигат споразумението: „Предоставяне на земеделска площ от три декара в местността „Широка ливада” с цел доотглеждане и разселване на фазани и строеж на стрелбище за ловните спортове. Имат и устна договорка – да се включи опазване на земеделската реколта от посегателства и завишаване отстрела на хищници.

Чак през 1980 г., от председателя на ДЗС Донино Атанас Минев се получава документ, удостоверяващ постигнатата договореност отпреди 20 години.

Следва маркиране на границите на терена, определяне на мястото, където ще бъде построена ловната хижа, определяне на подходите към вътрешния двор и стрелбището. Тъй като теренът е наклонен, възниква нужда от мелиоративни работи за оформяне на отделните площадки.

Първата копка прави ловецът Пею Бонев от с. Орловци – тракторист, булдозерист в Строително-монтажния комбинат в Габрово. По това същото време, теренът на бъдещата окръжна болница се подготвял за строителство, като го почиствали от съборените на мястото сгради. Технически ръководител на строежа бил Ганчо Янков, от дружинката. С мисъл за ловната база той организирал подбор и сортиране на всякакъв вид подходящ строителен материал. Той организирал и превозването на материала до м. „Широка ливада” – дървен материал, врати, прозорци, тухли, цигли и др. От Горско стопанство – Габрово дали съгласие за добиване на безплатен дървен материал за покривната конструкция, но срещу уговорката – да ползват стаичката на ловната база откъм входа, за съхранение на горски инвентар и приютяване на горската бригада от 10-15 човека при лошо време.

Организацията по строителството изглежда е била перфектна щом до края октомври същата година – само за четири месеца, ловната хижа е била изградена до ключ. Дружинката дълги години спазвала уговорката и гостоприемно посрещала работниците на горското стопанство, отстъпвайки им дори цялата ловна база за сбирки и тържества. Сградата няма внушителен вид, на функционално напълно удовлетворява ловците за сбирки преди и след лов, събрания и празници. Пък и по това време ловът е бил основно на заек – индивидуално и на сърна – групово, като според разрешителното са излизали по шестима ловци.

През 1980-82 г. в ЛРС-Габрово от 12 ловно-рибарски дружинки в 7 подхващат инициативата и построяват с доброволен труд и със собствени средства стрелбища по „Бягащ заек”. Първото от тях прави дружинка Кметовци, като то отново е дело на Янко Ганчев, Димо Цанков и Иван Колев.

Преди три години ентусиазмът за ново строителство се събуди с нова сила в сегашното ръководство на дружинката – Димитър Екимов – председател, и секретар Пламен Петков – Чапека. Обновената и подмладена дружинка имаше виждане за разширение на ловната база. Идеята получи подкрепа най-вече заради това, в ловната база гостите на дружинката да бъдат посрещани както трябва. На практика това означаваше повдигане на покрива с цел по-голямо пространство на таванското помещение, а в мансардата да се сгушат три спални и сервизно помещение с баня. Наред с това обаче, трябваше да се реновира и помещението за пазача на хижата, като виждането беше да заприлича на стая от 4-звезден хотел. Както и стана. Всичко останало бе изпълнено според мъжката приказка. Доброволци-ентусиасти работиха едно и две лета, и резултатът е налице. В една от почивките на един от трудовите дни, дори имаше време да отбележат рождения ден на любимката на дружинката, многократният републикански шампион по ловна стрелба Марияна Цвяткова, която продължава да се състезава и да печели призовите места.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ