140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Основно българи ловуват в ловното стопанство в Балчик

Основно българи са ловците, които ловуват на територията на Държавно ловно стопанство – Балчик. Има и малко италианци, които идват за птичи лов, съобщи директорът Калинка Тодорова.

Имало е години с много руски ловци, но миналата година ги е нямало. За сметка на това се увеличават българите, които искат да ловуват. Те предпочитат лов на дива свиня.

Лова на муфлони е предпочитан от руснаци и българи. Два големи муфлона са отстреляни от българи. Сега има и клиент и за бъдещия трофей. „За най-големите трофеи винаги има кандидати“, сподели Тодорова.

По думите й, италианците идват тук за лов на птици – пъдпъдъци, бекаси. Те са най-добрите на пернатия дивеч. Особено на бекаси, които са висш пилотаж в лова, посочи Тодорова.

В ДЛС-Балчик се отглеждат дива свиня, сърна, елен лопатар, див заек и др, но това, с което се гордеем са муфлоните, каза Тодорова, като подчерта, че през последните години в ловните стопанства са много малко муфлоните с такива резултати, както в Балчик. Ловното стопанство разполага и с ловен комплекси с къщи, които са достъпни за гражданите  и с много добри условия.

През миналата година Ловното стопанство може да се похвали със Златен медал за муфлон. Цената му е 6 000 евро, като трофеят е четвърти във вечната ранглиста при муфлоните. Щастливецът, който го е отстрелял е българин, съобщи инж. Тодорова. Тя подчерта, че имат много добра популация на муфлон. Те са около 200, с много добри трофейни качества.

ДЛС стопанисва 16 хиляди хектара на териториите на няколко общини – Шабла, Каварна, Балчик, Добричка и част от община Аксаково. При такава разпокъсаност на стопанството, охраната е изключително трудна, признава Тодорова. Има подвижно звено от двама души, като акциите са основно свързани с незаконната сеч и нарушения с лова.

 

Източник: “Топ новини”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ