140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Отбелязаха подобаващо Световния ден на тунеца

Със специално заседание в ООН, посветено на Световния ден на тунеца 2 май, бе отбелязано уважението към тази риба и бе изтъкната значимостта й за нашия свят. От трибуната на най-голямата международна организация прозвучаха призиви за защита и скорошна „консервация“ на популацията, която съставлява 20% от стойността на целия световен улов и запасите й са на изчерпване.

Експерти обявиха интересни факти, свързани със състоянието на тунците в световен мащаб. Тези риби предизвикват огромен интерес сред страните, занимаващи се с промишлен риболов. Повече от 80 държави в света ловят тунци, а хиляди морски съдове ги преследват из океаните. Друго изследване показва, че две трети от рибните специалитети в ресторанти и магазини по света са от уловени в Тихия океан тунци. Там положението с намаляващата популация е най-тревожно.

Но не е само човешката инвазия. Промените в климата също влияят отрицателно, понеже се изменят местообитанията на рибите. Това ги кара да извършват по-продължителни миграционни преходи и да привикват към живот в нова среда. Такива промени неизбежно се отразяват на стабилността на популацията.

Повече подробности около честването на Световния ден на тунеца четете в бр. 20 на „Рибар”, който излиза като подлистник на в. „Наслука”.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ