140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Пролетният сафрид се бави

Пролетният сафрид още е мит и не се е появил, оплакаха се пред Труд рибари от Бургас и Царево. Според тях, студените ветрове, които все още духат и ниската температура на водата са причина и тази година рибата да закъснява. Миналата обаче било същото – пасажите се появили чак след края на месец май.

„Природните аномалии са виновни. Водата трябва да е поне 14 градуса и ветровете да спрат, за да се появи сафридът. В други години, без последните две, го ловяхме още след Гергьовден“, довериха морските вълци. Сега все пак хващали по два- три килограма на ден с лодките си, но рибата била дребна, пък и чакали далеч по- богат улов.

На рибната борса „Краснодар“ в Бургас има сафрид, но не роден, а гръцки, който върви по 8 лева килото. По-дребен, но пак от южната ни съседка, се харчи и по 6 лева. На юг е по- топло, но пък нашата си риба е по- добра, защото е по- вкусна, не крият и самите търговци. Някои от риболовците обаче са песимисти и смятат, че тази година сафридът може и да не се появи край нашите брегове заради студената пролет. Затова въздишат, че ще си я караме с гръцкия сафрид.

Труд

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ