140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Трагикомичната сага с пролетната забрана на бяла риба

   Младен ДОБРЕВ

   Преди години, след продължителни дискусии и множество аргументи „за“ и „против“ на всякакви експерти, въведоха стъпаловиден график на забрана, свързана с размножителния период на рибите и тя влезе в Закона за рибарството. За бялата риба определиха срок на защита от два месеца: от 15 март до 15 май. Всъщност, това е втората риба от нашите изявени хищници със специален срок на защита след щуката, за която забраната е най-дълга: от 15 февруари до 30 април.

    1. В сайта на Изпълнителната агенция по рибарство (ИАРА) чинно подсетиха за влизане на забраната за щуката, после и за бялата риба. И когато хората с нетърпение очакваха да обявят режима за всички пролетно-лятно размножаващи се риби, на 13 април, ни в клин, ни в ръкав в сайта на ИАРА се пръкна някакво си Уведомление, с което ни съобщават, че е постъпило предложение за удължаване срока за улов на бяла риба и приравняването й със сроковете (в стъпаловиден график) с всички пролетно-лятно размножаващи се риби. Аргументите са крайно несъстоятелни: забраната от 15 април до 15 май не съумявала да осигури нормалното възпроизводство на бялата риба, заради ниските температури през зимата и замръзването на много от водоемите. Сякаш досега не сме имали сурови зими и заледени язовири!?

    2. И така, на основание на чл. 66 от Административно процесуалния кодекс ни уведомяват за започване на производство по издаване на общ административен акт за изменение на крайния срок на забраната за улов на бяла риба. Документът е подписан не от кого да е, а от Изпълнителния директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

Настроението на любителите на тролинга се помрачи от очакваната поредна рестрикция. Все пак бялата риба е основна цел на всички, които влизат с лодки в търсене на хищници на така нареченото влачене. Зачакахме заповедта, с която да узаконят удължаването на забраната. Няма обаче нищо подобно в сайта на ИАРА или където и да било по медиите. Идва 16 май – денят на откриването и хората са в неведение, дали да ходят за бяла риба или не. Пак ни вест, ни кост от ИАРА.

На 18 май, вероятно след като телефоните на всички нива, включително и по регионалните звена на Агенцията, са прегрели от питания на рибари, някой се сети да пусне в сайта следното подобие на съобщение. Цитираме го дословно, за да стане ясно колко не са наясно с тази материя отговорните хора. Този път няма име, нито подпис и печат. Автор неизвестен. Ето какво ни сервираха, за да сложат след дъжд качулка, както се казва в такива случаи:

Свободен риболов на бяла риба

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
С цел създаване на оптимални условия за естественото възпроизводство на пролетно размножаващите се риби и в съответствие със Закона за рибарството и аквакултурите, ежегодно се въвеждат срокове на забрана за улова им през периода на тяхното размножаване в рибностопанските обекти. В тази връзка и в съответствие с Приложение № 1 от ЗРА срокът на забрана за улов бяла риба /Sander lucioperca/ през периода на размножаването ú е определен от 15 март до 15 май. В Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури постъпи предложение за удължаване на крайната дата на забрана за риболов на бяла риба. В тази връзка ИАРА Ви уведоми за започване на производство по издаване на общ административен акт за изменение на крайния срок на забраната за улов на бяла риба /Sander lucioperca/, установен в Приложение № 1 от ЗРА.

С оглед на гореизложеното, Ви информирам, че не се предвижда промяна за изменение на крайния срок на забраната за улов на бяла риба /Sander lucioperca/.

***

На 18 май обявиха, че забраната няма да се удължава и риболовът на бяла риба тръгва от 16 май. Може би сега предстои да ни поздравят с настъпването на новата 2017 година. В очакване сме на новите им бисери.

Честито на риболовците, да са живи и здрави управниците в обрулената ни държавица!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ