ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Рядка дунавска находка: трофейна пъструга

           Критично застрашена есетрова риба с хайвер от вида пъструга е била установена в рамките на тазгодишната научна експедиция, организирана от WWF България. За поредна година природозащитната организация проучва състоянието на есетровите популации в българския участък на река Дунав.

Още в началото на проучванията през тази година е била уловена едра пъструга с хайвер, която заедно с моруната и руската есетра, са със статут на критично застрашени. За уточнение, четвъртият вид е чигата и засега е със статут „застрашен”.

Уловената пъструга е била дълга почти 140 см и е тежала 10 кг. Експерти от БАН са сложили акустичен трансмитер, с който да могат да следят движението на рибата по Дунав. След маркиране и вземане на генетична проба, е била пусната отново в реката.

           Тази дунавска находка е от изключителна важност за набавяне на актуална информация за размножаването и миграциите на есетровите риби. Научната експедиция продължава и през месец юли. Търсенето на критично застрашени видове в реката е като издирване на игла в купа сено, уточняват природозащитниците.

           Повече подробности за живота на есетровите риби и тенденции от изследването в минали години ще намерите в бр. 27 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ