ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Глобалното затопляне и преразпределението на рибните ресурси

Учени в САЩ усилено работят по въпроса за преразпределянето на рибните ресурси по света под въздействието на глобалното затопляне. С помощта на компютърно моделиране са били съставени любопитни прогнози, публикувани наскоро в специализираното списание „Progress in Oceanography“.

Безспорна е тенденцията към затопляне на водата в Световния океан. Прогнозите сочат, че до края на 21-и век средната температура ще се покачи с 4-5 градуса по Целзий. Този фактор неизбежно ще повлияе на морските обитатели и ще доведе до миграционни преходи и изместване на типичните обитания към по-хладни води, включително и на промишлените риби, които са основен обект на внимание за човечеството. Все още не е ясно и кои видове до каква степен биха се приспособили към новата среда, която тепърва ще бъде обект на задълбочени изследвания.

С оглед на всичко това ще се променят и методите на риболов, вероятно ще се търсят начини за усъвършенстване на дълбочинния улов. Не е без значение и факта, че някои страни ще загубят традиционното си рибно богатство, за сметка на други, към които ще се насочат пътищата при миграционните преходи.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ