ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Габровци почетоха Чардафон и отбелязаха Съединението

Отбелязването на деня на Съединението е само една част от календара на събитията, посветени на 120 г. от създаването на ЛРС „Чардафон”–Габрово. Със своето разнообразие те внасят атрактивност в извън ловния живот на габровското сдружение.

На 6 септември, малко след 10 сутринта, пред паметника на патрона на ловно-рибарското дружество в Габрово Продан Тишков – Чардафон, дойдоха членове на сдружението, депутати, областният управител Невена Петкова, зам.-кметът Нела Рачевиц, общински съветници, граждани, както и представителният духов оркестър на града. Под звуците на тържествен марш признателните габровци поднесоха венци и цветя, отдадоха почит на своя съгражданин Продан Тишков – Чардафон за неговата роля за Съдинението на Княжество България с Източна Румелия. Ловците го почитат и заради това, защото той е един от учредителите на първото ловно дружество „Сърна” в града през 1897 г., като е избран за негов пръв председател, а след смъртта на Чардафон през 1906 г., ловното дружество избира да носи неговото име.

“Защо Чардафон е велик?”, започна словото си 90-годишният местен краевед Ангел Ангелов, който е един от авторите, заедно с журналиста Ганчо Танев, на книгата „Продан Тишков – Чардафон”. “На 6 септември 1885 г. рано сутринта майор Данаил Николаев със своята дружина обгражда конака в Пловдив, но изчаква да пристигне Продан Тишков – Чардафон със своите хиляда въстаници от Голямоконарския край, за да арестуват губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Реакцията на цяла Европа е, че Съединението на България е превърнато в народно въстание, което първа признава Англия. Продан Тишков – Чардафон за мене е национален герой на България именно защото успява да превърне Съединението в народно въстание.

 

Повече информация в бр. 37 на в. “Наслука” на 13 септември

 

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ