ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Отговорът на ЮЗДП по повод незаконната сеч

В местностите “Равна шума” и “Лъката” над бобошевското село Каменик няма незаконна сеч, твърдят от ЮЗДП – Благоевград във връзка с информация, касаеща бракониерски посегателства в горите в района.

„По разпореждане на директора на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) беше извършена проверка на терен на твърденията на подателя на сигнала за незаконна сеч в м. “Равна шума” и “Лъката” над бобошевското село Каменик Никола Малинов. Комисията установи, че две от посочените местности в сигнала – “Равна шума” над с. Каменик и “Лъката” над махала „Верница“, на 3 км от с. Каменик, попадат в отдели, които са държавни горски територии и за тях има редовно издадени позволителни за сеч. Това са обекти, предвидени от ТП „ДГС-Дупница” за ползване от местно население. От първия обект са добити и предоставени на домакинствата 87 пространствени куб. метра дърва за огрев от акация. От втория обект са отсечени за местно население 16 пространствени кубически метра дъбови дърва. И на двете места сечта е изведена нормално.

Третата местност, визирана в сигнала, в близост до лентата над бобовдолското село Мали Върбовник, попада в отдел, който е частна собственост. ЮЗДП стопанисва държавните гори в 7 области на страната, поради което не би могло да коментира и да носи отговорност за нарушения в частни горски имоти, се казва в писмо от ЮЗДП.

Пиарът на ведомството Снежана Паскалева уточнява: „Районът, посочен в публикацията, е с висока концентрация на посегателства, които в повечето случаи са дело на системни нарушители. Поради това по разпореждане на ръководството на ЮЗДП този район е обект на засилено наблюдение, постоянни проверки и денонощни дежурства.”

„По отношение на бившия горски стражар в ТП „ДГС-Дупница” Георги Соколов, както е известно, той беше уволнен на 1.09.2017 г. Наказанието беше наложено за допуснати нарушения при експедиция на дърва за огрев и издаване на превозен билет с неточни реквизити”, допълват от ЮЗДП.

Припомняме, че преди дни животновъдът от с. Блажиево Н. Малинов сигнализира, че в споменатите местности е извършвана незаконна сеч, при която са изрязани стотици дървета. Малинов бе категоричен, че браконирската сеч е извършвана от бившия горски в района Георги Соколов.

 

Юлияна Колчакова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ