ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Обучение по екотуризъм в Източните Родопи

Предприемачи от Източните Родопи в сферата на туризма се запознаха вчера с добри примери и идеи от страната и чужбина за новаторски места за настаняване. Това стана вчера в рамките на семинар обучение на тема „Създаване и управление на туристически продукти с фокус върху природното наследство и ключови моменти в обслужването на клиенти“, организиран от фондация По-диви Родопи. Лектор на обучението бе Зорица Ставрева – експерт по туризъм и бизнес развитие към фондацията с дългогодишен международен опит в сферата на алтернативния туризъм и създаването и управлението на туристически продукти.

В обучението се включиха различни участници – водачи на туристи, собственици и управители на хижи и къщи за гости, предприемачи от Кърджали, Маджарово, Нановица и други места за настаняване от Източните Родопи. Това бе трето и последно обучение в рамките на проекта, като специален фокус в него бе създаването и реализиране на туристически продукти, базирани на природното наследство. Интерес сред присъстващите предизвика темата за ценообразуването на услуги в туризма. По време на семинара се акцентира и върху придаването на характерен почерк на туристическите услуги и представянето на нови тенденции при персонализиране на туристическите услуги и продукти. „Постоянно трябва да се учим, аз се уча най-много от гостите си“, сподели по време на семинара Меджнун Йетим, управител на хижа Нановица.

Присъстващите бяха запознати и с концепцията „глемпинг“, вид туризъм, който напоследък набира сериозна популярност, особено сред пътуващите хора, които търсят алтернатива на традиционното хотелско настаняване. Най-кратко и ясно казано глемпингът е комбинация от почивка на открито и хотелски комфорт. Мрежата Rewilding Europe, част от която е и фондация “По-диви Родопи”, вече от години успешно развива този тип туризъм в резервата Файа Брава, Португалия. „Получи се хубава дискусия, повечето участници имат голям и полезен опит, но са отворени за нови идеи“, коментира в края на обучението Зорица Стратиева.

Това е третото обучение в рамките на проект „Опазване на белоглавия и черния лешояди в Родопите” (LIFE14 NAT/NL/000901), финансиран от програма LIFE на Европейския съюз. Предишните две обучения се фокусираха върху международния опит и в тях участваха представители на European Safari company.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ