ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Хиляда спасители пазят московските рибари на леда

Властите в руската столица очевидно са добре подготвени да посрещнат капризите на зимата и да опазят своите жители от всякакви неприятности. Традиционно сериозни проблеми предизвикват риболовците, заради масови набези по заледените водоеми и неизбежни инциденти с пропадания при влизане в неподходящо време.

По този повод е ангажиран солиден ресурс от над хиляда доброволци-спасители, които ще патрулират по най-посещаваните и опасни водоеми през цялата зима. Разработени са 97 маршрута за обход, като екипите са добре обучени и оборудвани със съвременна техника и спасителни средства, готови да се притекат на помощ на всеки, изпаднал в беда и то по всяко време на денонощието, включително и в почивните дни. Сигнали от бедстващи рибари може да се подават и на денонощен „горещ телефон”.

В Русия подледният риболов е добил такава популярност, че даже е издигнат в култ. Може да се каже, че това е най-масово практикуваното зимно забавление на открито за населението. Но руснаците често „се подгряват“ с алкохол, а това за някои се оказва фатално. За най-големите смелчаци пък е въпрос на чест да паркират автомобила си на средата на заледения водоем. Инциденти с жертви сред риболовците там се случват често. По-рискови са реките, понеже дори да са привидно добре замръзнали, при първото леко затопляне течението започва да „изяжда” леда отдолу и се стига до пропадания. Затова и властите са ангажирани с проблема и полагат максимални усилия да не се стига до фатални случаи. Постоянно се следи състоянието на ледената покривка, при нужда се налагат временни локални забрани за стъпване на леда, но винаги се намират хора, готови да пренебрегнат разпоредбите и да се направят на мъже…

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ