140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Грандиозен регионален митинг срещу бракониерството в Монтана

На 28 февруари се проведе протестно шествие на ловците и риболовците от ЛРС-Монтана срещу бракониерството. Около 300 ловци, риболовци и природозащиници се събраха в студения зимен ден при -11 градуса. Протестът бе подкрепен от техните колеги от сдруженията в Берковица, Чупрене, Перник, София, Стара Загора, Ловеч, Видин, Враца, Плевен. На протеста присъства и председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев.

Шествието премина през централните части на града и спря последователно пред районното полицейско управление и районната прокуратура, поделението на Северозападното държавно централно предприятие и съдебната палата.

Причина за недоволството е, че са съставени многобройни актове за бракониерски прояви по водоемите в региона, но никой от тях не е довел до съдебно постановление. Скандиранията на ловците с искания за ефективни присъди за нарушителите предизвикаха районият прокурор Галин Байчев, окръжната прокурорка Нина Борисова и председателката на окръжния съд Милана Бранкова последователно да застанат пред протестиращите и да дадат обяснения за липсата на наказания. Това е третият пореден протест за последните десет месеца на монтанските ловци и риболовци, като те са решени да отстояват правото си да защитават българската природа от посегателства до край.

„Това шествие е вик срещу наложилата се през годините практика законите да не се прилагат с цялата им строгост срещу нарушителите, които избиват рибата и дивеча и секат горите в България. Това са тежки посегателства срещу природните богатства на страната ни, които са притежание и на всеки българин. Затова се надяваме гласът на ловците и рибарите да бъде чут и отговорните институции да вземат строги мерки!”, заяви инж. Васил Василев

„Само в Монтана двама нелегални риболовци са залавяни над 10 пъти с мрежи и стотици килограми риба в тях, съставяни са им актове, но те не плащат глобите и продължават да върлуват”, каза председателят  на ЛРС-Монтана инж. Тодор Върбанов.

Очаквайте подробности в бр. 10 на в. “Наслука”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ