ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Отчитат силен сезон на Североизток

Георги НИКОВ

Настъпи времето за равносметка – членове на редица сдружения в Североизточна България разказват въодушевено, че изминалият сезон за лов на едър дивеч е бил изключително успешен. Много от тях никога не са били свидетели на толкова внушителна слука при отстрела на диви свине. Това се отдава на съвестните грижи, които се полагат почти целогодишно, особено през есенно-зимния период, когато животните са затруднени при намирането на храна в ловищата. Освен фуражите, предоставяни от сдруженията, в много дружинки се осигуряват допълнителни количества – най-вече царевично и пшеничено зърно. Има и дивечови ниви, които се засяват с разнообразни земеделски култури. Топлата зима също оказа влияние.

Предлагаме отзиви от някои от най-благодатните райони.

ЛРС-Антоново

„Отличен беше сезонът ни – паднаха 660 диви свине. Предходния бяха около 300 – заяви Стоян Стойков, ловен специалист на сдружението. – С най-голям отстрел са ловците от дружините в селата Длъжка поляна, Таймище и Първа градска в Антоново. Фермерите започнаха да обработват активно земеделските площи, неприбрана царевица имаше до късно през есента. Всяка дружина осигури и допълнително царевица и бали люцерна за животните.“

Благой Панчев, председател на ЛРД-Длъжка поляна, заяви следното: „Отчетохме невероятен сезон, отстреляхме 60 диви свине. Най-големият глиган тежеше 220 кг. Освен оставената в някои полета неприбрана реколта, за изхранването на животните набавихме самостоятелно още седем-осем тона фураж.“

ЛРС-Силистра

„Завършихме сезона с 330 отстреляни диви свине, което е със сто броя повече от предната година. Имаше и стойностни трофеи, добити в нашите ловни полета. С най-добри резултати са ЛРД-Алфатар, ЛРД-Войново и ЛРД-Цар Асен с по 35 отстреляни животни, ЛРД-Краново е с 25“, сподели Веселин Русанов, ловен специалист в ЛРС-Силистра.

Тодор Тодоров, председател на ЛРД-Войново, с право изтъкна следното: „Най-големият глиган, който беше с тегло 180 кг, отстреля ловецът Стоян Узунов. Паднаха и много добри екземпляри по около 150-160 кг. Естествено всичко дължим на грижите, които постоянно полагаме за ловищата и дивеча.“

ЛРС-Шумен

„Сезонът и при нас премина на ниво. Отстреляхме 217 диви свине, сред тях имаше и животни с качествени трофеи. В сравнение с предходната година успехите са много по-солидни. В ЛРД-Ивански паднаха 23 диви свине, в ЛРД-Новосел – 18, в ЛРД-Градище и ЛРД-Лозево по 11, като в последната дружина ловецът Илия Величков отстреля 232-килограмов глиган, чийто трофей беше отличен със златен медал“, сподели ловният специалист на ЛРС-Шумен Стоян Иванов.

За отбелязване е и фактът, че през сезона на територията на шуменското сдружение има отстреляни и 12 едногодишни благородни елена и 6 сърни.

ЛРС-Исперих

„Никога не сме имали толкова добър сезон. Вече дълги години съм в сдружението и не помня подобни резултати в ползването на дива свиня – 160 екземпляра. Сред първенците са ловците от дружините в селата Малък Поровец – 60 броя, Богданци – 18, Владимировци – 13. През годината осигурихме 22 тона царевично зърно и 7 тона люцернови бали, както и 3 тона сол“, сподели ловният специалист на ЛРС-Исперих Здравко Георгиев.

ЛРД-Константиново към ЛРС-Варна

„Завършихме сезона с повалени 28 диви свине, по-голямата част бяха едри глигани. Най-едрият тежеше 250 кг. По-него стреляха двама ловци – Йордан Владимиров и Станислав Драганов. Трофеят на исполина е хубав и ще бъде закачен в новата ни ловна хижа, изградена през миналата година. Тя е на много приятно място, до гората над Варненското езеро. Средствата и материалите осигури ловецът Станислав Драганов. В хижата има голяма зала, както и специална отопляема стая за обработка на дивеча. Така избягваме трудностите, които изпитвахме доскоро.

Що се отнася до подхранването, през ден изнасяме по два-три чувала царевица, която изсипваме на четири-пет места. Освен това подхранваме и със стар хляб, връщан от търговската мрежа. Това е заслуга на нашия колега Станислав Драганов, тъй като той има фурна и е производител на насъщния.

В ловищата ни живеят няколко майки и се надяваме, че те ще се запазят със своите приплоди, за да имаме слука и през следващия сезон“, отговорно се изказва дългогодишният председател на ЛРД-Константиново Георги Дюлгеров.

ЛРД-Цонево към ЛРС-Провадия

„Първенци сме в ползването на дива свиня в рамките на ЛРС-Провадия. Повалихме 36 диви свине, най-едрият екземпляр тежеше 180 кг. Сега се стараем да прочистим максимално района от хищници, чиято численост в района нараства – на последния излет отстреляхме 4 чакала и 2 лисици“, похвали колектива председателят на ЛРД-Цонево Валери Николов.

ЛРД-Тутраканци-Чайка към ЛРС-Провадия

„В края на сезона през януари отстрелът ни беше отличен. В рамките на един излет паднаха 7 диви свине, а при друг – 5 броя. Най-голямата слука беше на Румен Милков – трофеен глиган 180 кг, с 24 см глиги. Завършихме сезона с общо 23 екземпляра, като средните им показатели бяха чудесни“, споделя Камен Кирилов, председател на дружината.

ЛРД-Тодор Икономово към ЛРС-Нови пазар

„Не може да не бъдем доволни от изминалия сезон, тъй като отстреляхме 12 диви свине. Най-големият глиган тежеше 200 кг, майстор на точния изстрел бе Искрен Стоянов. Отдаваме слуката си най-вече на обилното подхранване с царевично зърно, което ни осигурява ловецът Георги Захариев – земеделски производител от района“, сподели председателят на ЛРД-Тодор Икономово Пейчо Пейчев.

ЛРД-Венелин към ЛРС-Варна

„Слуката ни е общо 7 диви свине, можеше да бъдат и повече, но не показахме висша класа в стрелбата, младите ни попълнения все още нямат нужното хладнокръвие и точност. Пет диви свине повали ветеранът Съби Минчев. Все пак сме доволни, че изтърваните животни остават в природата и ще създадат поколение.

Организацията по осигуряването на нужните фуражи за дивите животни както винаги бе на високо равнище. Също така обработваме и засяваме дивечови ниви с царевица, пшеница и други селскостопански култури, което ни помага да задържим дивеча в района“, разказа председателят на ЛРД-Венелин Минчо Минчев.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ