140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Павликени: Меката зима се отрази на слуката

Младен ДОБРЕВ

„Изпълнили сме на 55% плана за отстрел на диви свине. На фона на стабилните резултати като цяло в Северна България, при нас нещата не бяха толкова добри. Очевидно меката зима и липсата на снежна покривка в типично зимните месеци повлияха зле при нас. Нека уточня, че нашите ловни площи са преобладаващо в равнинна част на Дунавската равнина, като на юг все пак обхващаме и южни територии от Предбалкана. Имаме 135 отстреляни диви свине, но успехите са силно поляризирани. Показателно е, че някои дружини завършиха с впечатляващи резултати, докато при други слуката беше съвсем епизодична. Но този лов винаги е бил и си остава приоритетен за цялото сдружение, в което членуват 25 дружини и общо 740 човека.

Шампиони са ловците от с. Вишовград с 55 точни попадения (това е повече от една трета от общия отстрел). Силен сезон отчетоха и в с. Красно градище с 33 броя, а сборната дружина на селата Дъскот и Горна Липница има 15 попадения.“

Това съобщи специално за в. „Наслука“ ръководителят на сдружението Петър Петров, анализирайки резултатите от изминалия активен ловен сезон. И още статистическа информация, която заслужава да се отбележи. За миналия сезон са отстреляли 72 лисици и 68 чакала. Виждали са на няколко пъти и следи от вълци, но така и не се е случило сивите хищници да излязат пред пушките на ловци. Все пак чакали и лисици падат и по време на излетите за диви свине, но ловуват и индивидуално. Сред най-изявените хищничари г-н Петров изтъкна имената на Димитър Валериев от Вишовград и Иван Дяволов от Михалци.

С меката зима се обясняват и по-слабите резултати в отстрела на водоплаващи през този сезон. Ловът им е традиционен, но нямаше много патици по водоемите в региона. Хората са наблегнали на фазани, след като са приключили със свинския лов. Имат стабилна популация, разселват от тях ежегодно. През миналата година са пуснали 1600 фазана из ловните си площи. Разселваха и отделни партиди с яребици. За тази година също имат готови разчети, но залагат изцяло на лятното разселване.

Още информация от кухнята на сдружението ще намерите в бр. 11 на в. „Наслука“.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ