НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Нова екологична програма ще спасява Големия бариерен риф

Отдавна еколозите предупреждават за тревожното състояние на Големия бариерен риф. Измирането на коралите е безспорен факт, но заради тази тенденция се променя и цялата екосистема в региона. Някои риби напускат рифовете, други просто измират, след като губят обичайната си среда. Според мнението на експерти, разрушаването на кораловите полета се дължи до голяма степен и на замърсяването на морската вода.

Властите в Австралия правят каквото могат, за да съдействат за спасяването на рифовите полета или поне за намаляване темпа на измирането на коралите. Обособени са защитени зони, има въведени забрани за риболов и достъп от туристи.

Поредната стъпка на австралийското правителство е много сериозна. Те финансираха с 60 милиона долара мащабна екологична програма, обхващаща различни мероприятия в посока към премахване на някои основни източници на замърсяване. Половината от средствата ще отидат за изграждане на пречиствателни станции по всички производствени предприятия по крайбрежието на страната, както и по многобройните акваферми, базирани в океана. Стремежът е да се прекрати всякакво вливане на замърсена сладка вода и всякакъв достъп на органични замърсители, които са сред потенциалните убийци на коралите.

Големият бариерен риф е най-голямата в света система от коралови рифове и обособени острови. Съставлява близо 3 000 отделни рифа и 900 острова. Разположен е в Коралово море, край североизточните брегове на Австралия в ивица с дължина 2 300 км и площ от около 340 кв. км. Присъства в списъка на световното наследство, обявен е за едно от седемте чудеса на света.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ