ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Планетата се разделя с емблематичен вид

След месеци на тежко боледуване почина последният оцелял мъжки северен бял носорог на планетата. Животното, достигнало възраст 45 години, бе приспано на 19 март заради нелечими здравословни проблеми. Дълго време носорогът Судан се измъчваше от дегенеративни процеси в мускулите и костите, съчетани с обширни рани по кожата. Последните си години той прекара в резервата „Ол Пейета“ в  Кения. След смъртта му на планетата ни остават само две женски от този подвид носорози – дъщеря му и внучка му. Сега единствената надежда за запазване на северния бял носорог като животински вид е в разработването на специални техники за инвитро оплождане.

ЗАРАДИ МЕРКАНТИЛНА БРУТАЛНОСТ ГУБИМ ВСЕ ПОВЕЧЕ УНИКАЛНИ ЖИВОТНИ

До голяма cтепен попyлацията на северния бял носорог в Уганда, Централноафриканската република, Судан и ЧАД изчезва през 70-те и 80-те години на миналия век заради безпощадното изтребване от страна на бракониери, търсещи бърза печалба от продажбата на рога на представителите на вида. В него се съдържа ценният протеин кератин, който може да бъде открит и в човешките кости и нокти. Рогът се е използвал в китайската медицина и при направата на дръжките на ками в Йемен.

Въпреки опитите видът да бъде съхранен чрез отрязване на роговете на малкото оцелели животни и тяхното последващо връщане в дивата природа, белият носорог стига до абсолютно критична граница на изчезване. Сега надеждата за оцеляването на вида е единствено чрез изкуствено оплождане с инвитро процедура

Носорозите са вторите по големина сухоземни бозайници. Само слоновете ги превъзхождат по размери. Те са общо пет вида, като белият има два подвида – южен бял носорог и северен бял носорог.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ