ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Започна залесяването след големия пожар в Кресненско

Кузман ПЕТРОВ

След двата пожара в края на юни и началото на август миналата година в подножието на Пирин над Кресненското дефиле, около 18 хиляди дка иглолистни и широколистни гори бяха буквално изпепелени. В резултат на тази трагедия огнената стихия, обездивечи за години напред повече от 50% ловните полета на дружинките в Сенокос, Стара Кресна и Ощава. Част от принудителните сечища в изгорелите площи вече се подготвят за ново залесяване.

Стартът беше даден в Седмицата на гората. Над 200 служители от Югозападното държавно предприятие, Държавното горско стопанство в Кресна и Изпълнителната агенция по горите и Дирекцията на ПП „Витоша“ взеха участие в залесяването. За целта бяха почистени отпадъчните клони от сечта, подготвени бяха тераси и дупки. 6500 фиданки от черен бор и зимен дъб отгледани в разсадниците на ЮДП бяха залесени в землището на село Стара Кресна. Те са сухоустойчиви видове и тяхното адаптиране към местните климатични особености и почвени характеристики гарантират добър краен резултат. Горските специалисти се надяват, че до 5-10 години грозните картини от пейзажа на изгорелите площи ще бъдат заличени и с рекултивиран растителен свят.

Надеждите на местните засегнати ловни дружинки са за по-бързо възстановяване на подходящи местообитания за дивеча от различните видове. За тази цел в програмите на въпросните дружинки са залегнали решения за оказване на помощ, съдействие и пряко участие в залесителните дейности.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ