ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Дружина „Единните” служи за пример в лова и прочистването от хищниците

„Единните” – така наричат ловната дружина в с. Кръстевич, която е към сдружението в гр. Хисар. Неин председател от 4 години е 46-годишният Николай Датков, който е и горски. Той доказва ежедневно своето кредо: „Гората е моят живот.” Влюбен е в природата и е всеотдаен при опазването й. Неговият брат Стефан Узунов (от двама бащи са) е на 40 години и от 20 е ловец. Отстрелял е 156 диви свине. Неговото трудолюбие не е по-малко от това на брат му. Николай Датков е пример за всички от дружината. – Разгънато на 2 колони

Най-възрастният ловец в ЛРД-Кръстевич е Костадин Стефанов Узунов – баща на Стефан. Той е на 74 години, а от 55 години е ловец. През изтеклия сезон той отстрелва с ловно оръжие „Токарев” (негов връстник) с един изстрел 150 кг глиган. В течение на 20 години дядо Костадин е бил председател на дружината. При случайна среща и непринуден разговор с тях разбрах, че те са ловци с главно „Л”.

-Споделете за грижи и слуки на диви свине през миналия ловен сезон.

-Беше невероятен ловен сезон. Отстреляхме 41 диви свине и то във всички райони на ловните ни полета. По-точно край 9-те ни автоматични хранилки, които зареждаме целогодишно. Това задържа дивеча край тях  през всичките сезони. Всяка събота по график двама наши ловци зареждат с царевица и каменна сол.

Ако някой от тях сгафи, го наказваме да не ловува една година. За изтеклата година и тази вече сме заредили 12 т. царевица и 1,5 т. каменна сол. Това подхранване бе главният фактор за отстрел на диви свине при всеки излет. Първенци за годината с най-точен мерник са Николай Датков (председателя) със 7 слуки, Стефан с 6 трофея, от които глиган близо 300 кг и Радо Боюков също с 6 диви свине.

Големите емоции обаче се дължат на невероятните гоначи  Стоян Учкуров, Стефан Пенчев и Петър Георгиев, а и на ловните ни кучета – 8-годишния барак Цезар и неговата възпитаничка – гончето Цека, която е на две години и половина. И кучета, и гоначи са с невероятни способности, неуморими, дисциплинирани и точни.

Понеже не отстрелваме свине-майки, числеността на популацията расте.

-Какви оръжия ползват членовете на дружината по време на едър лов?

-Повечето имат карабини и много рядко правим пропуски. Ранените животни ги издирваме, за да не им причиняваме излишни мъки, а така лишаваме и хищниците от храна.

-Кои други видове лов са популярни при вас?

-Ловуваме и на пернати. В предишни години отстрелвахме стотици пъдпъдъци, но през миналия сезон ги нямаше. Отстреляхме доста яребици и 40 фазана.

-Как се борите с хищниците?

-Отстрелът на хищници е моята слабост – споделя Стефан. – Зареждаме няколко стървилища с кости от птици и мърша. Само аз съм отстрелял 17 чакала и 14 лисици. Останалите колеги повалиха над 50 чакала и 35 лисици. Аз много рядко правя пропуск с моя „Браунинг”, на който съм монтирал оптика „Сваровски”.

В опазването на природата и дивеча активно участват и определените от ръководството петима охранители. Възхищавам се на разказаното и си мисля, че ако аз трябва да дам оценка на тази дружина, то бих я определил като пример за добре сработен колектив, от който могат да вземат пример доста колеги от страната.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ