ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Мъртва риба в язовир „Цанков камък“

Рибари от Девин сигнализираха за умряла риба в яз.овир „Цанков камък“. Те искат незабавна намеса на компетентните органи. Проблемът според тях е от няколко дни, след като е спаднало нивото на язовира. В опашната част са се образувани плитки ями, в които рибите попадат в капан – те остават на сухо и измират.

„Опитвахме се с доброволци и членове на Ловно-рибарското дружество в Девин да спасим, каквото можем. С кофи прехвърляхме риба от ямите, но има места, в които потъваме“, коментира Владимир Пейков, от Ловното-рибарското сдружение в родопския град.

Според него са засегнати голямо количество шарани и каракуди. Сега рибата хвърля хайвер, търси плиткажи и последствията ще са сериозни.

Запознати със ситуацията рибари твърдят, че проблемът е най-вече в района на бившата електрическа подстанция, където е насипвано с чакъл, а впоследствие са се появили и ямите. Според тях, нивото на водата в язовира е доста под необходимите норми за сезона.

Проблемът може да бъде разрешен, ако се извърши разчистване на тези ями, за да може при оттичане на водата, с нея да се движат и рибите, а не да остават в капан“, категоричен е Владимир Пейков.

 

Dariknews.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ