НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Семейство щъркели сви гнездо на комина на търновска гимназия

Милка ДЕНЕВА

Когато учащите се от трите учебни заведения, които сега се помещават в сградата на хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново – учениците от основното и средното училище и студентите от филиала на медицинския университет във Варна, забелязали случайно двата щъркела, кацнали на комина, много се зарадвали. Децата и студентите останали много доволни, че двете пернати са избрали за свой дом точно сградата, в която учат. Още повече, че това се случвало за първи път – дори най-възрастните хора, които живеят в околните къщи, не помнят на стария училищен комин някога да е имало щъркелово гнездо.
А двата щъркела направили подробен оглед на комина, навярно преценили, че е достатъчно добър за гнездо и започнали внимателно да изграждат новото си жилище. После женската птица снесла яйца и щъркеловото семейство започнало да ги мъти.

Сега учениците и студентите, които учат в сградата, в междучасията внимателно следят какво правят птиците. Забелязали са, че когато завали дъжд, те пазят гнездото така, че да не се намокрят яйцата, после – щъркелчетата. Никой не знае колко са малките пернати, защото коминът е висок и няма как да се стигне до гнездото и да се надникне в него, пък и не е добре пернатите родители да се притесняват. Така че остава единствено всички с нетърпение да чакат времето, когато малките птици ще пораснат достатъчно, за да излетят от гнездото под умелото ръководство на родителите си. И се надяват догодина, заедно с пролетта, щъркеловото семейство отново да долети в своя търновски дом, за да отгледа ново поколение.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ