ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

120 години НЛРС-СЛРБ – Юбилейният събор премина в отлично настроение

В 10 ч. на 30 юни в покрайнините на с. Вердаре край Карлово се строи знаменният блок на сдруженията в състава на НЛРС-СЛРБ и с това бе дадено началото на официалната част на Юбилейния ловен събор за 120-годишнината на Националната организация. Водещ на събитието бе популярният комедиен артист Венцислав Мартинов. Председателят на Националната организация Васил Василев направи прочувствено слово за историята и традициите на най-старата неправителствена организация в страната.

Официални гости бяха делегации от Русия, Беларус, Сърбия, Словакия, Словения и др. Събитието уважиха Том ван де Майле, Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), президентът и генералният директор на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) – Джордж Аман и Тамаш Марджеску. Сред гостите бяха експрезидентът Георги Първанов, бившите председатели на НЛРС-СЛРБ Нино Нинов, Христо Михайлов и Иван Петков, целият упрвителен съвет на НЛРС-СЛРБ.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на президента на РБългария Румен Радев и председателя на парламента Цвета Караянчева. Връчен бе и почетен знак на президента по случай 120-годишния юбилей на НЛРС-СЛРБ. Последва и поздравителен адрес от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Поздравителни адреси имаше и от РДГ-Пловдив, СИДП-Шумен, МОСВ, Иван Илиев – ректор на Лесотехническия университет, ЛРС-Радомир, ЛРС-Дряново и др.

Военният оркестър на 61-ва Стрямска бригада повдигна духа на над 15 000 ловци, риболовци, техни роднини и приятели. 14-годишната певица Виктория Манева изпя химна под акомпанимента на оркестъра. Епископ  Арсений отслужи молебен и тържествен ритуал по освещаване знамената на ловните дружини. Сред най-забележителните изпълнители на събора бе Володя Стоянов.

Като жива атракция на финала на официалната част група хайдути гръмна черешово топче, извадиха пищови и показаха национални носии, за да ни върнат в онези далечни времена, когато сме се борили за нашата свобода. Да я пазим и ценим.

Тук е мястото да напомним мотото на събора: Традиции, Единство, Приемственост. Три наглед прости думи, а казват толкова много!

Покрай палатките също има веселия. Някои сдружения си водят собствена жива музика и се забавляват така, както те си знаят. Настава един всеобщ купон. Гостите, водени от председателя Василев, с интерес обикалят из множеството. Гледат, цъкат тук-там с език и ръкопляскат. Е, опитват някъде по нещо – нали всеки ги кани, с чашка питие, с мръква от чевермето. А един от височайшите господа чистосърдечно признава: „Като гледам какви хора имате във вашата организация, колко са всеотдайни, как умеят да празнуват и да се веселят, не се притеснявам за бъдещето на лова в България.“

Дано е прав този човек, пък да го поканим и на следващия национален събор. Тогава да сме още по-многобройни и единни.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ